2021-09-15

Попит на нафту відновиться всупереч «зеленим» настроям

Світовий попит на нафту знову перевищить 100 млн б / д у II кварталі 2022 року, вважають найбільші прогнозисти нафтогазової галузі. Це суперечить очікуванням того, що пандемія допоможе обмежити використання нафти надовго або назавжди. 

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) і американське Управління енергетичної інформації (EIA) оновили оцінки світового попиту і пропозиції на нафту в своїх вересневих звітах.

«Економіка знову відкривається і відновлюється після пандемії, - сказав Карстен Фріч, аналітик Commerzbank. - Пік попиту і початок його зниження настануть не завтра». 

Ще до пандемії зростання кількості електромобілів і активний перехід на відновлювані джерела енергії (ВДЕ) викликали перегляд довгострокових прогнозів попиту на нафту в бік зниження. Оскільки COVID-19 різко обмежив споживання палива, нафтові компанії, виробники і аналітики висловили думки про те, коли попит на нафту може досягти піку.

В одному з таких сценаріїв від BP говорилося, що через пандемію і «зелені» енергетичні програми пік споживання нафти припав на 2019 рік. З цією думкою була солідарна енергетична консалтингова компанія.

Але незважаючи на те, що процес енергетичного переходу був посилений пандемією, пік споживання нафти настане після 2022 року, відзначають в своїх вересневих звітах найбільші галузеві прогнозисти.

Найоптимістичніший прогноз дала ОПЕК. Експерти картелю вважають, що в II кварталі 2022 року світ буде використовувати 100,15 млн бар. нафти на добу в порівнянні з 100,03 млн бар. / добу. в 2019 році. 

«Заяви про припинення використання викопного палива далекі від реальності, - сказав представник ОПЕК. - ВДЕ не можуть покрити всі види використання викопного палива».