2006-02-14

Подарунок Туркменбаші - "нуль" за газові борги

До дня народження Ніязова Кабмін Юрія Єханурова планує погасити всі багаторічні борги України перед Туркменістаном, а далі - економити  енергоносії й нарощувати власний видобуток природного газу 
 
Настрій Юрія Єханурова під час проведення наради з адміністративно-  господарським активом області та прес-конференції засвідчував, що поїздкою  по Івано-Франківщині минулої суботи Прем'єр, вочевидь, задоволений. Йому сподобалося, що тут "не чув скигління, а бачив людей, які хочуть роботи, шукають її і знаходять". Глава уряду навіть назвав Івано-Франківськ символічною газонафтовою столицею України, зважаючи на історичні заслуги прикарпатців у розвитку галузі та підготовці висококласних кадрів у місцевому Національному університеті нафти і газу.

Власне, проблема енергоносіїв - джерела їх надходження, збільшення обсягів видобутку власного природного газу і скорочення його споживання - була пріоритетною у щільному робочому графіку перебування Юрія Єханурова на Прикарпатті. Після відвідин Богородчанського управління з експлуатації газопроводів та підземних сховищ газу Прем'єр виклав своє бачення невідкладних завдань на шляху до досягнення енергетичної безпеки України впродовж найближчих п'яти років, бо "через п'ять років у нас буде все інше -  і ціна, і обсяги". За його словами, за два роки ми можемо збільшити видобуток природного газу на суходолі на 4-5 мільярдів кубометрів. Для цього будуть задіяні "заморожені" свердловини, ліцензіями на розробку яких перед кончиною обдарував своїх ближніх режим Кучми-Януковича. Зрозуміло, що опоненти нової влади тримають надра "на замку", аби насолити "помаранчевим" перед парламентськими виборами. Однак, зазначив Юрій Іванович, Генпрокуратура вже зробила припис про повернення 508 ліцензій на розробку свердловин, які не використовуються півтора року. Ще 4-5 додаткових мільярдів кубометрів газу маємо отримати від розробок шельфу Чорного моря, чим зацікавилися з десяток іноземних компаній, готових взяти участь у тендерах. Таким чином Україна зможе в найближчі роки добути близько 30 мільярдів кубометрів природного газу. Про решту економічно обгрунтованих обсягів - доведеться домовлятися з Росією і щоденно працювати над скороченням споживання енергоносіїв. Щодо пропонованої вітчизняними "яструбами" затятої непоступливості у газовому конфлікті з Москвою, то Прем'єр зауважив: "Позиція така, що у Стокгольмському суді ми повинні були б доводити свою правоту місяців шість-сім. Можливо, ми щось би й довели, але тоді б, на жаль, ми мали б Алчевськ у кожному місті України".

Із Туркменістаном теж очікуються непрості переговори, зважаючи на те, що 31 грудня цього року завершується дія довгострокового договору про співпрацю між нашими двома країнами. Туркменська сторона продовжує натякати на непогашені борги, хоча Юрій Єхануров зауважив, що особисто контролює погашення боргів, які склалися ще з 1993 року, і до 19 лютого - дня народження Туркменбаші - Україна планує повністю розрахуватися товарами за туркменське "блакитне паливо".

На запитання журналістів, чи відомо Кабміну про наміри Сапармурата Ніязова в кінці цього року запропонувати "Газпрому" купувати туркменський газ по 100 доларів за тисячу кубометрів, Прем'єр відповів, що він має таку неофіційну інформацію, але це ніяк не стосується поставок природного газу в Україну.