2005-03-18

Плата за надра - допомога хворим

Фракція Народної партії у Верховній Раді України наполягатиме під час розгляду змін до держбюджету-2005 на збільшенні фінансування онкології за рахунок 10-кратного підвищення плати за користування надрами України. Про це заявили на прес-конференції у парламенті народні депутати, члени фракції Народної партії Володимир Майстришин та Олег ЗарубІнський. Відповідний законопроект парламентарії вже подали на розгляд Верховної Ради.

О. Зарубінський, зокрема, зазначив, що запропоновані зміни базуються на статті 13 Конституції України, яка гласить, що земля, її надра, водні та інші природні ресурси України є об'єктами права власності українського народу.
Водночас нині видобуток корисних копалин, які є загальнонародною власністю,
приносить прибутки лише кільком десяткам підприємців. За словами В. Майстришина, у законопроекті передбачається плату за користування надрами акумулювати на спеціальному рахунку та спрямовувати на фінансування медичної допомоги онкохворим.

Народні депутати - члени фракції Народної партії, наголосили: ціна цього питання надзвичайно висока, адже в нашій державі на обліку в онкологічних закладах перебуває близько мільйона хворих на рак. Злоякісні новоутворення торік забрали життя майже 100 тисяч наших співвітчизників.