2020-06-15

Питання реформування Держгеоконтролю та оновлення Загальнодержавної програми розвитку МСБ до 2030 р. розглядалися на колегії Держгеонадр

11 червня відбулося засідання колегії Державної служби геології та надр України, повідомляється на офіційному веб-сайті Держгеонадр

Як зазначив начальник управління геології Держгеонадр Сергій Касянчук, доповідаючи про результати виконання Загальнодержавної програми розвитку МСБ, заплановані обсяги геологорозвідувальних робіт не були виконані значною мірою через недостатнє фінансування геологічних підприємств, а сама програма була виконана лише на 20 %. За словами С. Касянчука, "скрутне становище всієї геологічної галузі призвело до розтягування виконання геолого-розвідувальних робіт, закриття об‘єктів ГГР навіть без досягнення кінцевої мети, втрати кадрового потенціалу і неможливістю подальшої підготовки матеріалів для потенційних інвесторів".

Актуалізована Програма розвитку мінерально-сировинної бази, запевнив Роман Опімах, передбачатиме постійні відрахування 1 % від ренти, яку сплачують користувачі надр, до спеціального фонду, з якого фінансуватимуться геологорозвідувальні підприємства, — таку ініціативу Держгеонадра зараз обговорюють із Міністерством.

Голова правління НАК "Надра України" Тарас Кузьмич зазначив, що з метою збереження фахівців та покращення фінансових показників геологорозвідувальних підприємств необхідно оптимізувати їх діяльність, у тому числі шляхом реорганізації та приватизації непрофільного майна, яке не задіяне у виробничих процесах та на утримання якого наразі витрачають значні кошти із державного бюджету.

Під час засідання Колегії обговорили необхідність запровадження оновленої форми акту перевірок Держгеоконтролю: відповідний Департамент Служби підготував та направив до Мінекоенерго та інших центральних органів виконавчої влади проєкт наказу про затвердження нової форми документу. Суть запропонованих змін полягає у тому, щоб  прибрати дублюючі положення із форми акту перевірок та передати перевірку екологічних аспектів діяльності надрокористувача спеціалізованим службам, — пояснив Роман Опімах.