2021-10-20

Підтверджено наявність водяної пари в атмосфері супутника Юпітера - Європи

Наявність водяної пари над поверхнею одного з найбільших супутників Юпітера - Європи підтверджено завдяки космічному телескопу "Габбл". Як повідомляється, водяна пара спостерігалася лише над зворотною півкулею супутника, а її джерело поки що не встановлено. Про це повідомляє American Geophysical Union

Відомо, що під товстою крижаною корою небесного тіла товщиною знаходиться водний океан, який не замерзає завдяки впливу на надра Європи приливних сил з боку Юпітера і породжує водяні гейзери, що б'ють з поверхні супутника. Через це вчені припускають, що океан може бути придатний для існування життя, і це робить об'єкт цікавим для досліджень. 

Науковці дослідили, що вміст води стосовно молекулярного кисню, отриманий для зворотної півкулі Європи має аналогічне значення, що й для зворотної півкулі Ганімеда. Але,виходячи з того, що Європа обернена до Юпітера лише однією стороною, на передній півкулі Європи немає жодних вказівок на присутність водяної пари. При цьому у випадку зворотної півкулі інтенсивність випромінювання атомарного кисню мінлива – в центрі видимого диска Європи його менше, ніж на краях.

Як пояснюють вчені, постійним джерелом водяної пари можуть бути сублімація або розпорошення зарядженими частинками крижаної поверхні супутника, що може створювати відмінності між півкулями. У випадку зворотної півкулі на збільшене виділення водяної пари може впливати нижче альбедо поверхні, а також те, що згідно з моделюванням туди може потрапляти велика частина плазми з навколишнього середовища.