2016-09-30

ПАТ "Укргазвидобування" провела перші успішні операції ГРП

Укргазвидобування успішно провела  модернізацію власного флоту ГРП та здійснивши  реанімацію обладнання для стимуляції і проведення ГРП, успішно провела перші операції гідророзриву пласта.

Так звана «суха» свердловина, що після буріння не давала газу,  в результаті проведення операції стимуляції, показала обсяг газу 48 тис м3 на добу. Очікується, що в найближчий час свердловина буде виведена на оптимальний режим з дебітом 74 -90 м3газу на добу. Після її очистки, освоєння та підключення до УКПГ вона буде передана в  експлуатацію.

Комплектом обладнання, який  зараз Компанія використовує  для цих ГРП, в 2000х роках було проведено біля 100 операцій ГРП, але через  низьку кваліфікацію спеціалістів та  низьку якість матеріалів коефіціент успішності тоді склав біля 30% замість прийнятних в індустрії 70%.
Після 3 років повного простою Укргазвидобування відремонтувала та доукомплектувала його сучасним обладнанням.

Також Компанія застосувала  сучасні матеріали, впровадила передові методи підготовки (вода очищалася до рівня 5 мікрон, було протестовано більше 500 рецептур розчину) та залучила кращу у Східній Європі команду кваліфікованих  іноземних фахівців з сумарною кількістю проведених операцій стимуляції більше 7000,   що в комплексі, дозволило досягти успіху на рівні не гірше ніж у міжнародних спеціалізованих компанії.
Як вже зазначалося раніше, ГРП – стандартна технологія стимуляції пластів, яка використовується для видобутку газу та нафти і дозволяє значно й швидко наростити обсяг видобутку за мінімальних витрат зі старих, виснажених родовищ, яких  у Укргазвидобування більшість. Саме тому УГВ потрібно  збільшувати заходи інтенсифікації і швидко  надолужувати багаторічне відставання від більш розвинутих видобувних галузей інших країн. Наприклад, щоб наростити власний видобуток, в  Росії на рік роблять 13000 операцій ГРП, в США – до 20000, в Канаді – 5000 операцій на рік.

Як зазначив Юрій Нагорняк, заступник виконавчого директора з видобутку «Укргазвидобування»: «Успішне проведення перших ГРП відкриває новий горизонт для збільшення видобутку газу УГВ. Ми використовуємо найсучасніші технології, залучаємо обладнання та компетенції світових технологічних лідерів таких чк Halliburton, Weatherford. Ця програма буде успішно розширена з залученням сторонніх сервісних компаній Бєлоруснєфть та Такром, які запропонували найкращу ціну для проведення операцій стимуляції. Наш пріоритет – нарощення видобутку вуглеводнів і ми прагнемо робити це найбільш ефективним способом. Питання національної енергетичної безпеки України стоїть дуже гостро і ми робимо все для того, щоб країна стала енергонезалежною».