2018-03-20

ПАТ «Укргазвидобування» пропонує партнерство у відновленні фонду свердловин

ПАТ «Укргазвидобування» (далі – «Товариство») усвідомлює своє стратегічне значення в рамках Концепції розвитку нафтогазової галузі, затвердженої Кабінетом міністрів України, та активно впроваджує її. У 2017 році Товариство збільшило власний видобуток до 15,25 млрд м3 (+4.4% до 2016 року) та має амбітні цілі з нарощування власного видобутку у 2018 році. У той же час Товариство розуміє важливість нарощування видобутку іншими компаніями галузі для виконання Концепції та забезпечення енергонезалежності України.

Згідно з чинним законодавством здійснювати діяльність з видобування корисних копалин можуть виключно компанії, які мають спеціальний дозвіл на користування відповідної ділянки надр.

На сьогодні у власності ПАТ «Укргазвидобування» перебувають досить багато ліквідованих та законсервованих свердловин на ділянках надр, зокрема, буріння яких проводилося ще за радянських часів. При цьому, зазначені свердловини перебувають на ділянках надр,  спецдозволи на користування по яких належать іншим компаніям. Відповідно, з цих свердловин ПАТ «Укргазвидобування» не може видобувати вуглеводні.

Тому, з метою нарощування видобутку іншими компаніями, ПАТ «Укргазвидобування» в рамках діючого законодавства розпочинає проект по залученню потенційних партнерів для відновлення власних свердловин, що знаходяться на ділянках надр, спецдозволи на користування по  яким належать іншим компаніям.

ПАТ «Укргазвидобування» пропонує компаніям-власникам спеціальних дозволів на користування надрами в межах ділянок надр, на яких розташовані дані свердловини, розглянути можливість співпраці щодо відновлення 268 ліквідованих та 38 законсервованих свердловин. З переліком свердловин, запропонованих в межах співпраці, можна ознайомитися за посиланнями: ліквідовані свердловини, законсервовані свердловини.

Обов’язковою умовою для співпраці з відновлення ліквідованих чи законсервованих свердловин є проходження процедури перевірки (комплаєнс) Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України».

ПАТ «Укргазвидобування» розробило та пропонує потенційно-зацікавленим партнерам наступний механізм співпраці та розподілу прибутку. Згідно цього механізму, партнер, який є власником спеціального дозволу на користування надрами, власними силами та за власний рахунок відновлює свердловини ПАТ «Укргазвидобування» на своїх ділянках. За умови успішного відновлення свердловини, ПАТ «Укргазвидобування» отримуватиме частину прибутку в формі оплати за послуги з видобування та подачі вуглеводної сировини, надані партнеру.

Обов’язок щодо сплати рентних платежів за користування надрами покладається на власника спеціального дозволу та здійснюється відповідно до Податкового кодексу України.

Запропоновані фінансові умови співпраці передбачають розподіл прибутку з кожної одиниці видобутої товарної вуглеводневої сировини. Партнер на щомісячній основі сплачує на користь ПАТ «Укргазвидобування» фіксовану вартість, що коригується відповідно до зміни цін у порівнянні з ціною грудня 2017 року.

При цьому очікується, що всю діяльність, що пов’язана із забезпеченням видобутку, підтримкою свердловини у робочому стані, проведенням обслуговуючих та ремонтних робіт на свердловині та/або супутньому обладнанні, буде здійснюватися виключно силами та за кошт потенційних партнерів.

Базові умови оплати на основі рівня цін вуглеводнів у грудні 2017 року наводяться у таблиці нижче (без ПДВ).

Глибина покладів Природний газ Конденсат Нафта
< 5 000 метрів 1 610 грн / тис м3 5 018 грн / т 4 854 грн / т
> 5 000 метрів 2 124 грн / тис м3 6 574 грн / т 5 827 грн / т

Прохання потенційно-зацікавленим партнерам направити офіційні листи за наступною адресою: м. Київ, вул. Кудрявська 26/28, ПАТ «Укргазвидобування», відповідальний - Ячечак Іван Романович. В офіційних листах необхідно зазначити свердловини-кандидати для відновлення, щодо яких партнери бачать потенціал для відновлення та які знаходяться на ділянках, по яких партнери володіють правами користування. Кінцевий термін отримання пропозицій – 01.05.2018.

Після отримання офіційних листів, ПАТ «Укргазвидобування» розпочинатиме укладання  угод про захист комерційної таємниці із потенційними партнерами, консультації щодо дослідження свердловин-кандидатів на основі наявної у ПАТ «Укргазвидобування» інформації та укладання договорів на відновлення свердловин з дотриманням затверджених в Товаристві внутрішніх документів.