2011-06-15

Освоєння шельфу Чорного моря активізують за допомогою нового обладнання

У 2011 та наступному роках Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» отримає в своє розпорядження чотири нових технологічних судна, трубоукладальну баржу, самопідіймальну плавучу бурову установку та обладнання для бурових і видобувних робіт. Два швидкісних судна-постачальника прибудуть до Криму вже в липні цього року.

З модернізацією виробничих потужностей фахівці ДАТ «Чорноморнафтогаз» пов’язують особливі надії. На виконання доручень Президента України, Кабінету Міністрів щодо збільшення вітчизняного видобутку нафти та газу ДАТ «Чорноморнафтогаз» планує найближчими роками освоїти два нових газових родовища – Одеське й Безіменне та розпочати експлуатацію першого в Чорному морі нафтового Суботинського родовища.

Ще декілька років тому для кримських нафтогазовидобувників подібні роботи були не під силу, у першу чергу через дефіцит вільних коштів під інвестиційні проекти та застарілу виробничу базу, яка здебільшого формувалася ще за часів СРСР. Наприклад, основним судам флоту підприємства понад 25 років, а наймолодшій самопідіймальній плавучій буровій установці «Таврида» нещодавно виповнилося 16 років, СПБУ «Сиваш» - 32 роки. У минулому році «Чорноморнафтогаз» витратив на капітальний ремонт основних фондів 87,5 млн. грн..

Модернізація ДАТ «Чорноморнафтогаз» допоможе вирішити головні завдання із підвищення продуктивності праці, скорочення витрат і часу на проведення робіт, надасть нові можливості геологорозвідці й видобутку вуглеводнів на шельфі Чорного та Азовського морів.

Два швидкісних судна-постачальника вирішать питання із своєчасною зміною вахт та надійним забезпеченням морських об’єктів обладнанням і матеріалами. Ще два нових судна-якорезавідника є значно потужніші ніж існуючі на підприємстві нині транспортно-буксирні засоби. Вони покращать можливості із обслуговування морських платформ і транспортування СПБУ. Трубоукладальна баржа скоротить час будівництва підводних трубопроводів.

Графік роботи нової СПБУ «Петро Годованець» вже розписано на декілька років наперед. Основним місцем її роботи стане нафтове Суботинське родовище, освоїти яке у короткий строк за допомогою діючих СПБУ з технічних причин не можливо.

Усі шість морських родовищ, які підприємство розробляє у Чорному та Азовському морях, були відкриті та освоєні за допомогою СПБУ «Таврида» й «Сиваш». Ці установки здатні працювати на глибині моря до 70 метрів і бурити свердловини до 5000 метрів. СПБУ «Петро Годованець» дозволить «Чорноморнафтогазу» вийти на глибини до 120 метрів з бурінням свердловин до 9000 метрів.

На нових глибинах, на яких «Чорноморнафтогаз» зможе вести роботи, зараз виявлено 11 перспективних структур. Прогнозні ресурси п’яти з них складають близько 70 млрд. кубометрів газу, а ресурси інших шести – понад 70 млн. т нафти. Окрім того, з’явиться можливість дорозвідати діючі родовища, наприклад, найбільше в Україні морське газоконденсатне родовище «Штормове».

У «Чорноморнафтогазі» впевнені, що  модернізація підприємства вже найближчим часом принесе суттєві результати та дозволить у строк виконати доручення Президента України та Кабінету Міністрів. Використовуючи нові виробничі потужності, ДАТ «Чорноморнафтогаз» планує не тільки збільшити видобуток вуглеводнів, а й відкрити до 2015 року два-три нових родовища з загальними запасами 40-60 млрд. кубометрів природного газу.

Довідково. Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» - єдине підприємство в Україні, яке самостійно проводить розвідку, освоєння та розробку родовищ нафти і газу в українському секторі Чорного і Азовського морів, підготовку вуглеводневої сировини, її транспортування та зберігання. «Чорноморнафтогаз» здійснює безперебійне постачання природним газом споживачів Криму. Є одним з найбільших бюджетоутворюючих підприємств Криму та України.

Урядовий портал