2004-08-24

Острів везіння в Чорнім морі є

Скарби Зміїного допоможуть обрати Президентом наступника Кучми?

З вівторка Україна стала ще на якусь дещицю незалежнішою від Росії: на стільки, на скільки більше видобуватимуть власного, українського газу й нафти з нового родовища корисних копалин, відкритого в районі острова Зміїний. Власне, про корисні поклади на Зміїному фахівці державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" знали вже принаймні кілька років тому, але досі Україна не мала можливості ними скористатися з огляду на територіальну суперечку за острів з Румунією. Після того, як 17 червня український та румунський президенти підписали договір про державний кордон, Чорноморнафтогаз нарешті отримав газово-нафтовий Зміїний "карт бланш".

Як повідомляє радіо "Свобода" з посиланням на прес-службу компанії, "чорноморські нафтогазівці вже відновлюють роботи, призупинені після протестів румунської сторони, і ведуть переговори з австрійським концерном "Омбі" у районі Зміїного. Хоча деякі експерти, зокрема Віталій Кулик, цю інформацію спростовують: "Не скоро, не в найближчі 3-5 років Чорноморнафтогаз отримає там концесію і добуватиме нафту і газ. Дійсно, там 10 мільйонів тонн нафти. Однак до видобутку Чорноморнафтогазу ще досить далеко, це питання навіть не 5 років", - повідомив фахівець в ефірі все тієї ж "Свободи".

Чи стане Зміїний українською Камчаткою, покаже час. Але вже зараз можна стверджувати, що ДАТ "Чорноморнафтогаз" зробить усе від нього залежне, аби викачати з нового родовища якомога більше прибутку. Адже товариство очолює реальний (на відміну від "цивільного" Віктора Пінчука) президентський зять, народний депутат, член фракції СДПУ(о) Ігор Франчук. За інформацією "Свободи", після парламентських виборів до cтатуту Чорноморнафтогазу були внесені зміни, в результаті яких Франчук, обраний до українського парламенту, залишився на чолі компанії і має змогу повністю контролювати компанію та її грошові потоки. І хоча з президентською донькою пан Ігор "залишився друзями" (до речі, Олена Леонідівна й досі носить його прізвище), Франчук і досі залишається для Леоніда Даниловича "своїм". Бодай тому, що є батьком єдиного Кучминого онука. А зайва "копійка" президентському оточенню перед виборами зовсім не завадить.