2021-04-22

Опубліковано звіт з ОВД щодо затоплення "Бузького Гарду"

Наразі на сайті реєстру з оцінки впливу на довкілля (ОВД) з’явився звіт щодо нового етапу будівництва Ташлицької ГАЕС з поетапним підвищенням нормального підпірного рівня Олександрівського водосховища на річці Південний Буг. Про це повідомляється на сайті "Української природоохоронної групи". На завершення даного Звіту очікували з 2018 року.

Роботи нового етапу передбачають підняття рівня вод та затоплення територій Національного природного парку “Бузький Гард”. На даних територіях існує велика кількість тварин та рослин, які входять Червоної книги України та переліку видів Резолюції 6 Бернської конвенції. Крім того затоплення даних територій сгрозить втратою історико-культурної цінності України, адже там розташовувалося центр Бугогардівської паланки Війська Запорозького.
Зважаючи на специфіку роботи ГАЕС, унаслідок циклічного перекачування передбачається постійна зміна рівня вод в межах одного метра, що також створить “мертву зону” узбережжя, недоступну ні суходільним, ні водним видам.

"Українська природоохоронна група" закликає усіх небайдужих до даної проблеми писати свої зауваження до даного Звіту. Відзначається, що термін подання зауважень триває до кінця квітня 2021 року.