2022-01-11

Огляд судових справ по Держгеонадрам за грудень 2021 року

Усього за грудень місяць поточного року, суд виніс двадцять два рішення і дві постанови по справах за участі Держгеонадр. З них Державна служба геології та надр України позивалася до інших юридичних осіб чотирнадцять разів, виступала у якості відповідача – десять разів.

З даного об’єму, дванадцять рішень були винесені на користь Служби, сім рішень і дві постанови – на користь протилежної сторони.

Держгеонадра судилися із державною установою по одній справі, а саме із Департаментом Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (за участі третьої особи без самостійних вимог – ПрАТ «Івано-Франківськторф». У даній справі ДСГНУ звернулися до суду із позовом про скасування постанови про накладення штрафу на ПрАТ зі сторони Департаменту Мін’юсту. Як наслідок, суд задовольнив позов Держгеонадр.

Із державними підприємствами-надрокористувачами Держгеонадра за грудень місяць 2021-го року у судові спори не вступали.

Загальна сума судового збору, витраченого за рахунок бюджетних асигнувань ДСГНУ, склала 37 тис 36 грн. Збір Служба була змушена заплатити відповідачам по семи справам, у яких суд виніс рішення не на її користь. У випадках, коли суд вирішував задовольнити вимоги ДСГНУ – збір сплачував Державний бюджет України, оскільки Держгеослужба є державною юридичною особою.

Найбільшу кількість рішень по справам ДСГНУ виніс Донецький окружний адміністративний суд – усього шість разів, та усі рішення були винесені на користь Держгеонадр, які виступали у якості позивача. Всі рішення стосувалися анулювання спецдозволів у надрокористувачів, які зареєстровані на непідконтрольній Україні території.