2021-10-08

Огляд судових рішень по Держгеонадрам за вересень 2021 року

Усього за вересень місяць поточного року судовими інстанціями винесено одинадцять рішень по справах за участі Державної служби геології та надр України. З них Служба позивалася до інших юридичних осіб шість разів, виступала у якості відповідача – п’ять разів.

Відповідно, суд виніс одинадцять рішень по справах за участі Держгеонадр. З них вісім рішень були винесені на користь Служби, три рішення – на користь протилежної сторони.

Держгеонадра судилися із державними підприємствами у трьох справах. Судом було вирішено справу на користь ДСГНУ у засіданні за участі у якості протилежної сторони АТ «Укрзалізниця». У свою чергу, суд відмовив у задоволенні позову Служби до ДП «Одеська Залізниця». Також Дніпропетровський ОАС задовольнив позов ПАТ «Кривий Ріг Цемент» до ДЕІ Придніпровського округу (у цій справі Держгеонадра проходили у якості третьої сторони, що не заявляла самостійних вимог у позові).

Загальна сума судового збору, витраченого ДСГНУ, склала 9 тис 80 грн. Збір Служба була змушена заплатити відповідачеві по чотирьох справах, у яких суд виніс рішення не на її користь. За іншими двома справами, із таким самим результатом, дані по сплаті судового збору не вказані в опублікованому рішенні. У випадках, коли суд вирішував задовольнити вимоги ДСГНУ – збір сплачував Державний бюджет України, оскільки Держгеослужба є державним підприємством.

Найбільшу кількість рішень по справам ДСГНУ виніс Донецький окружний адміністративний суд – усього три рази, та усі рішення були винесені на користь Держгеонадр, які виступали у якості позивача.