2020-04-23

Офіс Генерального прокурора у Верховному Суді домігся скасування спецдозволу на видобування літієвих руд

Офіс Генерального прокурора у Верховному Суді домігся скасування спецдозволу на видобування літієвих руд Шевченківського родовища у Донецькій області, який видано одному з приватних товариств.

Встановлено, що спецдозвіл товариство отримало у 2018 році без проведення аукціону через механізм апробації, який, зокрема, передбачає проведення геологічно-економічної переоцінки запасів та ресурсів на підставі наявних геологічних матеріалів. Для цього товариством були використані документи про відкриття родовища, видані ще в радянські часи – 1982-1988 роках.

Прокурор у суді доводив, що ця процедура не може застосовуватися для отримання спецдозволу на видобування літієвих руд.

Незважаючи на обґрунтованість доводів Офісу Генерального прокурора про те, що товариство не було надрокористувачем цього родовища, а тому не мало права на отримання спецдозволу в пільговому порядку, суди першої та апеляційної інстанцій безпідставно відмовили у задоволенні позову прокурора.

Верховний Суд, переглядаючи справу за касаційною скаргою прокурора, підтримав його аргументи, скасував незаконні рішення судів попередніх інстанцій та постановив нове рішення, яким задовольнив позов про визнання протиправним і скасування спеціального дозволу на видобування літієвих руд Шевченківського родовища.

Враховуючи, що з розвитком мобільної електроніки, електромобілів й побутових електростанцій світовий ринок літію стрімко зростає, потенційні вітчизняні та іноземні інвестори готові вкладати чималі кошти у вивчення українських родовищ, які є лідерами за запасами літію в Європі. Прозорі та адекватні механізми отримання спецдозволів на видобування літію на конкурсних засадах, як того вимагає чинне законодавство, сприятимуть значному поповненню бюджету країни.