2024-02-01

Очікується падіння обсягів видобутку нафти у Венесуелі

Адміністрація Байдена 30 січня заявила, що послаблення санкцій щодо нафтогазового сектору Венесуели закінчиться 18 квітня, якщо уряд не проведе вільні й чесні президентські вибори.

Хоча незрозуміло, відновлять США повну заборону чи дозволять нафтовій компанії Chevron Corp проводити обмежені операції у Венесуелі, проте виробництво може впасти до 600 тис. або 700 тис. барелів на день (б/д) протягом кількох місяців.

У грудні видобуток у країні становив 876 тис. б/д, що є найвищим показником з тих пір, як США запровадили масштабні санкції проти країни й державної нафтової компанії Petroleos de Venezuela SA на початку 2019 року.

Після широкого послаблення санкцій 2022 року Chevron нарощує видобуток і продає венесуельську нафту американським нафтопереробникам, зокрема Valero Energy Corp, PBF Energy і Phillips 66.

Послаблення дозволило Венесуелі відновити обмін нафтою й прямі продажі нафтопереробним заводам (НПЗ) в Індії і Європі. Це також дозволило компанії імпортувати вкрай необхідні розчинники з США. Імпорт розчинників, які використовуються для збільшення видобутку нафти, зріс до чотирьох вантажів у січні, найвищого показника за більш ніж три роки.

Повторне запровадження санкцій може спровокувати повернення маловідомих компаній, які в минулому створювали складні схеми, щоб допомогти Венесуелі продовжувати експортувати нафту, джерело понад 90% доходів країни.