2020-11-26

Обмеження пандемії призводять до незаконного видобутку алмазів та золота

За даними Human Rights Watch, в ряді країн Африки і Латинської Америки збільшився незаконний видобуток золота і алмазів і торгівля ними. Основною причиною є обмеження на легальне переміщення ресурсів і скорочення державного контролю за дотриманням законів і постанов.

У доповіді правозахисної організації мовиться, що в результаті гірничодобувні спільноти підпадають під підвищений ризик експлуатації, зловживань і шкоди навколишньому середовищу з боку незаконних гірничодобувних операторів.

«Наприклад, активіст громадянського суспільства в Гвінеї сказав, що незаконний видобуток алмазів зріс, оскільки правоохоронні органи не контролювали видобуток алмазів під час локдауну. Спостерігачі в Гані відзначили аналогічне зростання незаконного видобутку золота, в тому числі в річках і лісових заповідниках, оскільки державний контроль і моніторинг районів видобутку були різко скорочені через правила ізоляції», - наголошується у доповіді. 

«Компанії, що інвестують у відповідальний пошук постачальників, відвернули увагу і ресурси на більш термінові заходи кризового управління, - зазначає Human Rights Watch. - Але зараз, більш ніж коли-небудь, через підвищений ризик зловживань ювелірним компаніям слід проводити комплексну перевірку прав людини, щоб гарантувати, що вони не стануть причиною таких порушень в своїх ланцюжках поставок і не сприяють їм».