2015-07-13

NRGI створив базу даних із 223 звітів за стандартами ЕІТІ

Ініціатива прозорості видобувних галузей (ЕІТІ) успішно підвищує рівень прозорості у видобувному секторі протягом останніх десяти років, однак дані зі звітів ЕІТІ часто недооцінюють. Водночас, ці документи може дати багато цінного для вироблення політики та громадського діалогу, і тим самим сприяти підвищенню ефективності управління та більшій підзвітності в нафтогазовій та гірничодобувній галузях.

Однією з основних перешкод для використання звітів ЕІТІ є pdf-формат більшості з них, який ускладнює аналіз та інтерпретацію даних. Відкриті формати даних, такі як Excel або CSV, дозволяють використовувати дані всім зацікавленим сторонам, полегшуючи аналіз, який може відповісти на нагальні питання політику в секторі.

Для того, щоб зробити дані ЕІТІ дані більш доступними, Інститут управління природними ресурсами (NRGI) зібрав інформацію із 223 звітів ЕІТІ, опубліковані 37 країнами станом на лютий 2015 року.
Резюме звітів ЕІТІ: огляд сукупних доходів від видобувних галузей, отриманих урядами, та платежі компаній для кожного звіту ЕІТІ по кожній країні, а також деякі відомості про самі звіти.

Дані на рівні країни: щодо кожного ресурсу, виробленого в країні (напр., золото, нафти), подається інформація про обсяги видобутку, ціни, виробничі значення, доходи, отримані урядами, і платежі компаній, взяті із звітів ЕІТІ та інших джерел. Цей розділ також включає в себе макроекономічні та соціальні показники для кожної країни.

Дані на рівні проекту: доходи, отримані урядами, і платежі компаній, у розбивці по проектах (тобто по окремих об’єктах або ліцензійних площах). Наразі дані доступні лише з тих країн, чиї звіти ЕІТІ чітко розкривають таку інформацію на проектному рівні. Більш детальна інформація буде з’являтися по мірі публікації країнами відповідних даних.

Джерела даних: списки джерел, використовуваних для даних про обсяги видобутку, цін на товари, макроекономічних та соціальних показників.