2006-11-07

Нові ціни на газ: усвідомлена потреба

Про нові ціни на газ і старі проблеми вітчизняної газодобувної галузі
 
В Україні значно подорожчав природний газ для населення. Таке рішення прийняла Національна комісія з регулювання електроенергетики. Підвищення цін, поза сумнівом, боляче вдарило по зарплатах і пенсіях пересічних громадян держави. Ясна річ, вони хочуть знати, звідки взялася і чи обгрунтована така  висока ціна на газ? Про це досі точиться полеміка між політичними угрупованнями різних мастей навіть у стінах Верховної Ради. Одні заявляють: таке рішення викликане гострою потребою за рахунок громадян залатати дірки в бюджеті, інші - економічно обгрунтованою і давно назрілою необхідністю... 
 
Спробуймо дошукатися істини, але не в парламенті, а в стінах  Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". Наш співрозмовник заступник голови Правління цієї компанії Юрій КОЛБУШКІН допоможе  розплутати клубок газових проблем - від його видобутку та закупівель і по всьому ланцюжку аж до формування ціни на газ для рядового споживача.
 
- Юрію Петровичу, хотілося б почати розмову з загальних цифр, які дали б уявлення читачеві про наш газовий ринок. Передовсім скажіть, будь ласка, скільки всього природного газу споживає за рік Україна, скільки зі спожитого добуває сама, і як той газ розподіляється? 
 
- Загалом у 2006 році в Україні очікується використання 69,4 мільярда кубометрів природного газу без врахування виробничо-технологічних потреб вітчизняних газодобувних та газотранспортних організацій. При цьому в поточному році для потреб населення буде реалізовано близько 18 мільярдів кубометрів газу, для потреб підприємств комунальної теплоенергетики - майже 14 мільярдів кубічних метрів, решту - для промислових підприємств, бюджетних організацій та інших суб'єктів господарської діяльності.  

Із власних родовищ у 2006 році очікується видобуток на рівні 20 мільярдів кубометрів природного газу. Саме власно видобутий газ через "Газ України" - дочірню компанію НАК "Нафтогаз України" - відпускається нині населенню за регульованою державною ціною.
 
Потреби ж комунальної теплоенергетики та промислових підприємств забезпечуються імпортованим газом. Його для України закуповує акціонерне товариство "УкрГаз-енерго" - спільне підприємство "Нафтогазу України" та "РосУкрЕнерго". 
 
- То чому ж знову в державі виникла так звана газова проблема?
 
- Ця проблема виникла далеко не сьогодні. Останніми роками істотно збільшилося споживання газу в оселях людей. Оскільки основним завданням "Нафтогазу України" є гарантоване забезпечення споживачів природним газом у повному обсязі, гостро постало питання збільшення обсягів його видобутку з вітчизняних родовищ. Нарощуються ці обсяги за рахунок власних коштів "Нафтогазу України". Розробка діючих та нових газових родовищ і налагодження видобутку газу - трудоємкий і високовитратний процес. За існуючих до 1 липня цього року цін на вітчизняний газ наша державна компанія просто "сіла на фінансову мілину", що унеможливило в подальшому нарощування видобутку газу...

- Чим, мабуть, і скористалася Росія, взявшись переглядати газові тарифи для
України?
 
- Газове питання в наших стосунках із Росією, безперечно, займає чільне місце. Але мова зараз не про це, а про ціну на газ для населення, яка з 1999 року залишалася незмінною і була збитковою для вітчизняної газодобувної галузі. Ця ціна не забезпечувала навіть собівартості видобутку газу, яка з року в рік зростала, бо підвищувалися податкове навантаження, тарифні ставки, вартість матеріально-технічних ресурсів. Тож упродовж 2000-2005 років від реалізації газу для населення за економічно необгрунтованими цінами "Нафтогаз України" щорічно втрачав майже 2 мільярди гривень. Як наслідок, компанія була позбавлена можливості здійснювати в необхідному обсязі фінансування виробничих програм із забезпечення стабілізації видобутку природного газу в Україні, що в результаті поставило під загрозу ще більшої залежності економіки держави від імпорту природного газу.
 
- Виходить, поступове приведення цін на природний газ для споживачів України, в тому числі й населення, до їх економічно обгрунтованих рівнів стало об'єктивною необхідністю?
 
- Президент України видав з цього приводу відповідний указ ще 27 грудня 2005 року, в ньому визначені пріоритетні завдання державної політики із забезпечення енергетичної безпеки України, зокрема, приведення цін і тарифів на енергоносії для всіх категорій споживачів до економічно обгрунтованого рівня. До кінця 2006 року граничний рівень ціни природного газу для населення, згідно з постановою Кабінету міністрів, становитиме 339 гривень за одну тисячу кубічних метрів. Кожний із нас добре розуміє, що в складову цієї ціни закладені тарифи на транспортування та цільова надбавка, які загалом складають 115,38 гривні, а також податки: рентна плата, збір на геологорозвідувальні роботи, плата за надра, податок на додану вартість та прибуток - загалом це ще 105,1 гривні. Таким чином, для газодобувних підприємств Компанії із затвердженого граничного рівня ціни залишається лише 118,52 гривні за тисячу кубічних метрів. Вони ідуть не лише на покриття виробничих витрат на видобуток природного газу, а й на фінансування робіт з розвідувального та експлуатаційного буріння і облаштування родовищ.
 
Як бачите, від цього передовсім виграє наша державна скарбниця, тому що газодобувні підприємства з кожної гривні, отриманої за газ, сплачують до бюджету половину - майже 50 копійок.
 
 - Щойно ви назвали нову ціну на газ для населення. Вона становить, повторю, 339 гривень за одну тисячу кубометрів. Цікаво, а за якою ціною сьогодні Україна закуповує газ за кордоном? Скажімо, в Росії? 
 
- З першого січня цього року за імпортований із Росії газ Україна платить 479,75 гривні за одну тисячу кубічних метрів без ПДВ. 
 
- А як із цінами на газ у самій Росії?
 
- Уряд Російської Федерації, починаючи з 1999 року, щороку підвищує внутрішні ціни на природний газ для всіх категорій споживачів. Торік ціна на газ для населення в Україні була на 23 відсотки нижчою, ніж у Росії. Так, наприклад, у 2005 році в Росії ціна однієї тисячі кубометрів природного газу для населення становила 44,5 долара США, а в Україні до травня 2006 року тисяча кубометрів газу ще коштувала 35-37 доларів. 
 
Тобто Росія, яка видобуває природного газу достатньо і для внутрішніх потреб, і для експорту, ось уже п'ять років поспіль щороку підвищує вартість газу для населення на 25 відсотків. А Україна, яка сама видобуває лише чверть необхідного газу, взагалі не підвищувала ціну на нього. 
 
- А як у країнах Євросоюзу?
 
- В усіх країнах Європейського Союзу ціна газу для населення теж постійно зростала. Останнє підвищення сталося навесні 2006-го. При цьому слід враховувати, що ще шість років тому наші сусіди з ЄС за одну тисячу кубометрів газу сплачували трохи більше 100 доларів, а вже нині в деяких країнах ця цифра збільшилася втричі. Лише за рік (з 1 січня 2005 по 1 січня 2006) ціна газу в країнах ЄС для населення в середньому зросла на 25 відсотків, зокрема у Словаччині - на 30, Люксембурзі та Чехії - на 27, у Словенії та Ірландії - на 25 відсотків. Для промисловості ціна газу за рік зросла в Іспанії на 55 відсотків, у Великій Британії - на 48, у Словаччині - на 46 відсотків.
 
- Отже, ціни на природний газ для населення підвищено. Ви завважили, що це обгрунтована економічна необхідність. Тож спитаю: куди передовсім підуть гроші рядових споживачів газу? 
 
- Перш за все вони підуть на фінансування необхідного обсягу розвідувального і експлуатаційного буріння. Це потрібно для нарощування обсягів видобутку вітчизняного природного газу, оскільки в іншому разі населення доведеться користуватися імпортованим, який значно дорожчий за вітчизняний. Урядом поставлено завдання: до 2010 року довести об'єми власного видобутку природного газу до 25 мільярдів кубометрів. Водночас "Нафтогаз України" продовжує вкладати кошти і в газифікацію населених пунктів. Лише торік в Україні з'явилося понад 15 тисяч кілометрів нових газових мереж, додалося більш ніж 250 тисяч споживачів газу.