2021-07-30

Низьковуглецевий водень не конкурентний за ціною

За даними World Energy Council (WEC), низьковуглецевий водень «не є конкурентоспроможним за вартістю з іншими енергоносіями в більшості додатків і місць», і ситуація навряд чи зміниться, якщо не буде «значної підтримки для подолання розриву в цінах». Про це повідомляє Enkorr.

Опублікований радою аналіз, який був підготовлений у співпраці з PwC і Дослідницьким інститутом електроенергетики США, підняв питання про те, звідки надходитиме фінансування для такої підтримки та вказав на зростаючий профіль сектора. 

У заяві, що супроводжує брифінг, лондонська енергетична організація заявила, що «екологічні та політичні чинники ... посилають ринку обнадійливі сигнали і викликають зростаючий інтерес». Він додав, що в глобальному масштабі багато пілотних проєктів розробляються або вже знаходяться в експлуатації.

Чистий водень можна виробляти різними способами. Один з методів включає використання електролізу з поділом води на кисень і водень за допомогою електричного струму. Якщо електрика, що використовується в процесі, надходить з поновлюваних джерел, таких як вітер або сонце, деякі називають це «зеленим», або поновлюваних воднем.

В даний час переважна більшість виробництва водню засновано на викопному паливі, а виробництво «зеленого» водню коштує дорого. Однак робляться зусилля по зниженню витрат.

Міністерство енергетики США нещодавно запустило свою ініціативу Energy Earthshots і заявило, що вона спрямована на зниження вартості «зеленого» водню до $ 1 / кг за десятиліття. Сьогодні водень з поновлюваних джерел енергії коштує близько $ 5 / кг, додали в американському відомстві.

Зі свого боку, Світова енергетична рада заявила, що деякі країни «активно розвивають двосторонні партнерські відносини, щоб допомогти сформувати глобальні ланцюжки поставок водню і забезпечити поставки чистого водню. При наявності відповідної політики та технологій, що дозволяють нарощувати масштаби використання водню, деякі прогнози припускають, що він може бути конкурентоспроможним за вартістю з іншими рішеннями вже до 2030 року».

Також була проведена дискусія про властивості водню, одержуваного за допомогою різних технологій і використання його колірної кодифікації.

«Колір використовувався, щоб спростити розмову про вуглецевий слід [різних способів] виробництва водню, - йдеться в звіті WEC, - але він став складнішим, оскільки немає універсально узгоджених кольорів для конкретних технологій і деяких розбіжностей щодо того, який колір відповідає постачанню».

Сперечання щодо кольору, на думку експертів WEC, вимагають внесення повної ясності, «оскільки це може привести до передчасного виключення деяких технологічних маршрутів, які можуть бути більш економними», - йдеться в повідомленні.