2005-04-21

Нищівний "Промінь" вiд Кобзона <BR><EM>Росіянам потрібен туркомплекс у Массандрівському парку</EM>

У Криму вибухнув черговий земельний скандал. Його особливість полягає в тому, що маємо час відвернути незаконні, на думку громадськості, дії, які несуть небезпеку довкіллю. За традицією, місцем розташування нового великого туристичного об'єкта обрано найласіший шматок узбережжя — Південний берег Криму, бiля самого моря. Там немає вже ні клаптика вільної землі, тим паче для великого будівництва. Хіба що залишився парк, та й він розташований на зсуві.

 Ялинки — не дрючки

Ініціаторів проекту цей факт не хвилює. Як випливає з документів, вони давно йшли до мети. Їхня блакитна мрія, на яку, очевидно, покладають дуже великі надії, являє собою вражаючу за розмірами будову з трьох масивних блоків заввишки у 27 поверхів плюс басейн, спортмайданчик та всі «супутні» об'єкти інфраструктури. З-поміж них є такі, що можуть бути корисними для місцевих жителів, оскільки заповнюють прогалини інфраструктури лікувально-оздоровчих закладів на курорті. Крім того, завдяки туркомплексу з'являться нові робочі місця. Зрештою, як переконують автори проекту, ця територія зовні стане привабливішою. Останнє заслуговує на окремий коментар. Непосвячені в цю проблему запитують: що сьогодні розташовується на місці майбутнього фешенебельного туркомплексу: звалище, пустир абощо, у зв'язку з чим потрібне негайне втручання вмілих рук будівельників? Пояснюємо: майбутній лікувально-оздоровчий комплекс під інтригуючою назвою «Промінь Філарі» планують звести майже в центрі Массандрівського парку — пам'ятки садово-паркового мистецтва.

Для господарів комплексу — це крута фішка, якою можна заманювати клієнтів. Проте для кримчан, та й усіх громадян України, таке рішення означатиме фактичну втрату ще одного неповторного острівця життя. Можливо, будівельники й не наважаться підняти руку на тамтешні розкішні дерева, а докладуть усіх зусиль для того, аби їх пересадити. Але теперішній ансамбль парку все одно буде безповоротно втрачено для майбутніх поколінь. Екологи б'ють на сполох. Але, на жаль, уже нікого не дивують подібні згубні проекти. Як не сумно, для Криму та інших звабливих місцин шматування зелених зон перестало бути нонсенсом.

Та в даному випадку до заперечень екологів приєднують свої голоси геологи. Тут небезпечно споруджувати великі об'єкти, робити цього не радять — такий їхній вердикт. У Ялтинській протизсувній партії також не рекомендували розпочинати будівництво. Ця ділянка є «зсувною системою Массандрівського парку». Що таке зсуви, у Великій Ялті та Алушті знають не з чуток. Південний берег сповзає, незважаючи на титанічні зусилля з боку дорожніх і геологічних служб, інших фахівців та значні фінансові вливання. Перед початком будівництва на Массандрівському зсуві потрібно здійснити як мінімум 28 перевірок, отримати інженерно-геологічні обгрунтування проекту. Утім кримська громадськість уже давно не вірить у такі перевірки. Особливо, якщо вони стосуються екологічної складової. Водночас учені заявляють: спорудження великого об'єкта в цьому місці може порушити унікальну екосистему не тільки Південного берега Криму, а й усього півострова, а також призвести до непередбачуваних наслідків, аж до людських жертв.

Аби відвернути ще одне екологічне лихо, Всекримська громадська організація «Свобода вибору» звернулася до керівників країни і АРК з проханням ретельно перевірити всю проектну документацію і не дати розпочати будівництво комплексу «Промінь Філарі» на цьому ласому і водночас небезпечному місці Кримського узбережжя. На прес-конференції керівник згаданої вище громадської організації В'ячеслав Сулаберідзе повідомив, що у разі, коли це звернення не матиме належного ефекту, він добиватиметься свого через органи прокуратури, а також міжнародні організації, керуючись принципом: недугу легше відвернути, аніж вилікувати.

Замість заповіту

Проект будівництва лікувально-оздоровчого комплексу «Промінь Філарі» в Ялті дістався у спадок від старої влади. Його історія сягає корінням у 2001 рік. Тоді, як пояснює пан Сулаберідзе, на цьому узбережжі ще було колективне риболовецьке господарство (КРГ) «Промінь». 19 вересня воно продало свою виробничу базу громадянину Російської Федерації Володимиру Головіну, який, згідно з документами, живе в Єкатеринбурзі. Новий власник зобов'язався своїм коштом перенести виробничу базу «Промінь» у промислову зону, а на вивільненій території зробити дві добрі справи — реконструювати старі господарські будівлі і створити лікувально-оздоровчий комплекс. Погодьтеся, доволі дивне поєднання. Але всі зацікавлені структури дали «добро» на цей проект і додали такий запис: «Розташування даного об'єкта в цьому місці відповідає режиму першої зони санітарної охорони курорту (йдеться про стометрову санітарно-захисну зону Чорного моря. — Авт.). Отож, з точки зору відповідності до законодавства, присікатися до цього вельми складно. Водний кодекс дозволяє споруджувати «санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади».

Ініціатори проекту не наполягають, аби «Промінь Філарі» був санаторієм. Його можна називати лікувально-оздоровчим закладом, оскільки це поняття українським законодавством не врегульовано. Аби перенести виробничу базу «Променя» і спорудити лікувально-оздоровчий комплекс, створили товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Промінь Філарі». Відомий нам пан Головін виступив одним із засновників ТОВ і вніс у нього свій пай у вигляді тих самих господарських будівель, які потребували реконструкції. Саме таким чином ТОВ «Промінь Філарі» стало спочатку власником цих споруд, а потім і орендатором 0,7 гектара землі, на яких їх було зведено. Причому цю оренду оформили на тривалий термін. Це було зроблено легким розчерком пера відповідальних посадовців в особі, зокрема, пана Антипіна, який очолював управління екологічної інспекції Південно-Кримського регіону і був не в ладах із законом (тепер цього чиновника засуджено, він відбуває покарання. — Авт.). Ще один посадовець, чий підпис значиться у документі, — пан Іванченко, який тоді керував Ялтинським архітектурним управлінням, нині звільнений. Так от, завдяки їхнім дозволам ділянка у зсувній місцині, у парковій зоні, та ще й у межах ста метрів від моря перейшла від російського бізнесмена у власність російсько-українського підприємства під спорудження 27-поверхового туристичного комплексу, про що свідчать документи.

Коли розпочнеться будівництво, поки що сказати важко. Але В'ячеслав Сулаберідзе впевнений, що документація потребує ретельної перевірки. І це при тому, що теперішні чиновники в один голос твердять: усі документи ТОВ «Промінь Філарі» оформлено як слід, а причину невдоволення кримчан вони вбачають у недосконалості законодавчої бази. Тобто неозброєним оком видно, що будувати не можна, проте закон — річ гнучка, особливо коли є впливові покровителі. Започаткування проекту будівництва комплексу «Промінь Філарі» В'ячеслав Сулаберідзе пов'язує з іменем відомого російського співака і бізнесмена Йосипа Кобзона. Так само, як пов'язують його мешканці Гурзуфа, які втомилися добиватися правди «за місцем проживання» і приїхали в столицю автономії цілою делегацією скаржитися представникам ЗМІ на свавілля в земельному питанні.

Ініціативна група з Гурзуфа наголошує, що пан Кобзон, а точніше, пов'язане з ним ТОВ «Єдність» поза конкурсом отримало десять гектарів землі в стометровій зоні узбережжя в районі Міжнародного молодіжного центру «Гурзуф». Це підприємство обіцяло звести оздоровчий комплекс, а насправді, як стверджують люди, воно будує котеджне селище на продаж. Унаслідок господарської діяльності «Єдності» двісті мешканців селища Партизанське залишилися відрізаними від цивілізації. Єдина дорога виявилася закиданою грунтом, який копають під час будівництва, почастішали селеві потоки, пляжна зона перетворилася у болото. Екологічна катастрофа не за горами?