2021-04-06

Нафтогаз змінює підхід до управління родовищами

Пресслужба дивізіону Нафтогаз Розвідка та Видобування повідомляє, що Група Нафтогаз, з метою збільшення запасів, впроваджує трансформації у підході до геології та розробки родовищ, а саме до управління ними. 

Для попередньо відібраних за показником перспективності запасів нафтогазових родовищ, було створено прооєктні команди на чолі з «Лідером родовищ» чи Field Leader, відповідальною особою з усіх питань геології та розробки.

Field Leader знає все що відбувається на родовищі. До такої команди входять також геолог, резервуар-менеджер, пертофізик та технолог з видобутку.

По суті створений новий підхід до управління родовищем, що має за мету максимальне використання ресурсного потенціалу родовища. Адже мета команди не виконати якомога більше операцій, а виконати їх якісно і тільки в тих випадках, де вони принесуть високий результат - розвідані запаси або додатково видобуті кубометри газу.

А також, ще одним ключовим завданням лідерів і команд - є перехід до усвідомленої чи виваженої розробки ділянок, на довгострокову перспективу. Бо видобуток газу тут і зараз будь-якою ціною, для компанії не вихід. Всі заходи повинні бути спрямовані на продовження життя родовищ і забезпечення їх тривалого функціонування.

Зараз найбільші родовища компанії, керуються командами і Field Leaders, які територіально знаходяться в Харкові. Це робиться для зручності відпрацювання на 3D-моделях всіх необхідних ініціатив, що планують впровадити на родовищах.