2021-05-21

Нафтогаз збільшує кількість операцій із забурювання бічних стовбурів свердловин

Технологія забурювання бічного стовбура (ЗБС стала дієвим інструментом для підвищення видобутку на виснажених родовищах і проблемних свердловинах. Завдяки бічним стовбурам Група вже отримала додатково 160 млн куб. м газу. 

ЗБС дозволяє дістатися до ділянок газоносного пласта, які раніше були незадіяні вертикальною свердловиною, а також до запасів природного газу, видобуток яких колись був неможливим. На сьогодні цей метод є одним з кращих варіантів відновлення роботи свердловин, на яких сталися аварії підземного обладнання або порушення цілісності експлуатаційної колони в свердловині. Також ця технологія ефективна для роботи з ускладненнями, які іншими методами неможливо або дуже дорого та економічно недоцільно усувати.

Додаткові переваги ЗБС — це вже наявна система комунікацій та значно менший термін будівництва свердловини, порівняно з бурінням великим верстатом — від 2 до 4 місяців. Технологія дозволяє уникнути негативного впливу на навколишнє середовище, адже роботи ведуться безамбарним методом.

Серед останніх найуспішніших робіт — свердловина №90 Чутівського родовища, яка раніше давала 4 тис. куб. м газу на добу, а після буріння у 2020 році бічного стовбура та операції з гідророзриву пласта її дебіт зріс у 40 разів — до 168 тис. куб. м на добу.

У першому кварталі 2021 року свою найбільшу ефективність технологія продемонструвала на Березівському родовищі. Свердловина №114 була пробурена ще у 2008 році з проектною глибиною 4 800 м, але була зупинена з технічних причин. Після проведення операції забурювання бічного стовбура відновила свою роботу з дебітом понад 100 тис. куб. м газу.

Ще одним прикладом успішності технології забурювання бічного стовбура є роботи на свердловині №52 Безпалівського родовища. З глибини 3 810 м був пробурений похилоскерований стовбур — в результаті свердловина відновила свою роботу з добовим дебітом 156 тис. куб. м газу.