2020-08-03

Нафтогаз залучив 51,9 млн євро у розвиток газовидобування і енергоефективності

Група Нафтогаз та Міністерство фінансів України уклали кредитну угоду з найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україну – Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). АТ «Укргазвидобування», що є частиною Групи Нафтогаз, отримає від ЄБРР 51,9 млн євро для заходів зі зменшення залежності України від імпортних енергоресурсів.

Нафтогаз, попри економічну кризу, дотримується курсу на залучення міжнародних інвестицій у втримання видобутку українського газу та підвищення енергоефективності.

«Ми активно змінюємо внутрішні процеси Нафтогазу, аби пом’якшити удар від кризи в галузі. Міжнародні інвестиції є вкрай важливими для досягнення енергонезалежності, особливо за нинішньої несприятливої цінової ситуації. Підписання угоди з ЄБРР – черговий крок до зміцнення країни та свідчення успішності корпоративної реформи Нафтогазу. Ми відкриті та ефективні, тому нам довіряють міжнародні партнери. Така співпраця – це потужний сигнал для інших іноземних інвесторів, що навіть у складні часи в Україну можна і потрібно інвестувати», – сказав Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз України».

Нафтогаз спільно з Міністерством фінансів України узгодив умови кредитної угоди, які є максимально вигідними для усіх сторін.

«Ми вдячні нашим партнерам з ЄБРР за послідовну підтримку України на шляху до модернізації інфраструктури та підвищення ефективності роботи наших виробництв. Проект, який ми сьогодні запускаємо, надає одночасно кошти, які дозволять інтенсифікувати видобуток природного газу та сприяння підвищенню енергетичної незалежності України», – сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

Залучені кошти Укргазвидобування спрямує на оновлення свого парку верстатів з капітального ремонту газових свердловин (КРС) для робіт на глибинах понад 5 км та впровадження енергоефективної технології зі зменшення споживання енергоресурсів на Локачинському промислі (Волинська область).

«Наше основне завдання — наближення енергонезалежності країни. Додаткові верстати КРС підвищать ефективність та результативність нашої роботи на виснажених родовищах. Нова техніка дасть змогу виконувати складні роботи на значних глибинах і, відповідно, підтримувати видобуток і нарощувати запаси вуглеводнів. А проект з енергоефективності дозволить ефективно використовувати енергію видобутих вуглеводнів та зменшити негативний вплив на довкілля, що також є одним із наших пріоритетів», – розповіла Олена Кобець, генеральний директор АТ «Укргазвидобування».
Кредит надається двома траншами – по 36,4 млн євро і 15,45 млн євро. Термін погашення першого траншу складає 9 років, другого – 15 років. Відсоткова ставка плаваюча – шестимісячний EURIBOR + 1 відсоток річних, що за поточної ситуації на міжнародному міжбанківському ринку становить приблизно 2,5% річних.

Кредит буде гарантований державою Україна. Вартість державної гарантії складає 1% від суми вибраного та непогашеного кредиту.

Закупівлі за обома проектами здійснюватимуться на тендерній платформі ЄБРР, відповідно до Закону України про публічні закупівлі та принципів і правил закупівель банку для проектів у державному секторі.