2018-07-17

Нафтогаз отримав у 2017 році рекордний прибуток

НАК «Нафтогаз України» оприлюднила річний звіт групи за 2017 рік, підготовлений з урахуванням стандартів GRI, разом з консолідованою фінансовою звітністю, незалежний аудит якої провела аудиторська компанія Deloitte. Розгорнутий річний звіт розміщено на сайті Нафтогазу українською та англійською мовами.
 
Презентуючи звіт, голова правління Андрій Коболєв зазначив: «Один із головних підсумків нашої напруженої чотирьохрічної роботи – історичні перемоги у Стокгольмі, здобуті у грудні 2017 року та лютому 2018 року. Ми позбулися загрози безпрецедентного боргового навантаження на країну і отримали право на компенсацію збитків на суму майже 4,7 млрд дол.».
 
Окрім того, перемога в арбітражних провадженнях проти Газпрому стала головним фактором прибутковості групи у 2017 році – Нафтогаз отримав найбільший за свою двадцятилітню історію чистий прибуток: 39,4 млрд грн (в 2016 році 17,8 млрд грн). Без позитивного ефекту арбітражу по справі щодо транзиту газу Група понесла б чистий збиток у розмірі -7,4 млрд грн.
 
За результатами двох проваджень Газпром повинен сплатити Нафтогазу 2,6 млрд дол. після урахування заліку у розмірі 2,1 млрд дол., які Нафтогаз вже отримав у вигляді газу, що був поставлений в 2014 році.
 
Збільшення операційної ефективності групи та системна ліквідація корупції сприяли досягненню прибутку
 
Крім того, досягнення рекордного прибутку стало можливим також завдяки тому, що Нафтогаз збільшив видобуток газу, створив умови для нарощування транзиту, ефективно працював над поверненням боргів та почав впровадження нової системи закупівель:
 
- Завдяки збільшенню інвестицій у видобування, Укргазвидобування вийшло на рекордний за 24 роки роботи компанії рівень видобутку – 15,3 млрд куб. м газу.
 
- У минулому році завершено модернізацію Шебелинського ГПЗ, завдяки якій підприємство тепер випускає паливо Євро-5.
 
- Активно працюючи у системі закупівель ProZorro у 2017 році підприємства групи зекономили 6,9 млрд грн. Загальний обсяг закупівель групи через систему ProZorro у 2017 році склав 119,2 млрд грн.
 
- Загальна сума позик групи за 2017 рік зменшилась на 11,5 млрд грн або на 16,3% і склала на кінець 2017 року 59,3 млрд грн.
 
- Середня вартість обслуговування боргу Нафтогазу у 2017 році продовжувала знижуватись. Зокрема, ставка за позиками у гривні зменшилась з 19,0% у 2016 році до 17,7% у 2017 році, а відсоткові ставки за позиками у доларах США та євро зменшились у 2017 році порівняно з 2016 роком з 7,8% до 6,7% та з 7,2% до 2,3% відповідно.
 
- В компанії почала функціонувати система внутрішнього контролю. 
Видобуток та продаж газу газопостачальним компаніям для потреб населення має маржинальність лише у 3% 
 
Видобуток та продаж газу газопостачальним компаніям для потреб населення є важливою частиною діяльності групи. Однак основною проблемою цього сегменту є непрозорі та недобросовісні посередники між Нафтогазом та населенням. Внаслідок накопичення боргу регіональними постачальними компаніями (більше ніж на 1 млрд дол. США за останні два роки), середня маржинальність цього сегменту за чистим грошовим потоком у 2016–2017 роках склала всього 3%.
 
Наступні кроки – повна інтеграція українського ринку газу з ЄС та глибока трансформація Нафтогазу
 
Початок переходу на європейське законодавство та підходи до ведення бізнесу допомогли Україні вийти з критичної ситуації та зробили можливою перемогу Нафтогазу у арбітражному спорі з Газпромом. Ці зміни необхідно довести до завершення.
 
«Наше завдання – повністю інтегрувати український газовий ринок із європейським та трансформувати Нафтогаз у потужну і якісну європейську енергетичну компанію. Інтегрований Нафтогаз – це прямий шлях до створення ринку капіталу в Україні і росту добробуту громадян нашої країни», – зазначив Андрій Коболєв.
 
По-перше, має бути завершено перехід на європейські правила роботи в усіх сегментах українського ринку газу, включно з сегментом постачання газу для побутових споживачів. Поточна система спеціальних обов'язків приводить до того, що ані Нафтогаз, ані держава не знають напевно, скільки газу використовують побутові споживачі. Компанія має підстави вважати, що частина газу, який облікується як газ для потреб пільгових споживачів насправді продається посередниками на комерційному ринку. Через це Нафтогаз втрачає кошти, а держава фінансує надмірні обсяги субсидій.
 
По-друге, необхідно швидко і якісно завершити роботу із відокремлення діяльності оператора ГТС. Цей процес має забезпечити досягнення двох цілей: збереження значних обсягів транзиту Україною після завершення поточного контракту з Газпромом та гарантія якісної роботи українського ринку газу, з прозорими та справедливими правилами для усіх учасників ринку. Україна має стати юридично і фактично невід’ємною частиною інтегрованого європейського ринку газу.
 
По-третє, Нафтогаз має провести глибоку трансформацію для збільшення власної операційної ефективності і перетворення у національне підприємство, яке створює максимальну цінність для України. На всіх підприємствах групи продовжується запровадження єдиних стандартів звітності, закупівель, запобігання корупції, управління персоналом, захисту довкілля та безпеки праці, які відповідають кращим світовим практикам. У разі успішної трансформації Нафтогаз може стати основою для залучення значних обсягів іноземних інвестицій, швидкого нарощування видобування газу та розвитку суміжних ринків в Україні.
 
Врешті, для продовження трансформації Нафтогазу, необхідно завершити реформу корпоративного управління. Наприкінці 2017 року почав роботу новий склад незалежної наглядової ради Нафтогазу, однак, вона досі не отримала належних повноважень відповідно до стандартів ОЕСР та міжнародних зобов’язань України. Завершення цієї реформи є ключовим чинником для запобігання корупції та політичному втручанню в роботу найбільшої державної компанії України і залучення інвестицій для розвитку цих активів.