2014-11-13

Нафтогаз розпочав видобуток природного газу в Єгипті

НАК «Нафтогаз України» продовжує реалізацію проекту з видобутку вуглеводнів на території Alam Еl Shawish East у Західній пустелі Арабської Республіки Єгипет. У вересні поточного року було введено в експлуатацію першу чергу газопроводу та здійснено облаштування родовищ, що дозволило розпочати видобуток природного газу в обсязі близько 300 тис. куб. м. на добу. Протягом вересня – жовтня цього року вже видобуто 19 млн. куб. м. природного газу.

Всього в рамках єгипетського проекту були пробурені 16 пошукових, 12 розвідувальних та 12 експлуатаційних свердловин, розвідано сім нафтогазових родовищ, з яких на чотирьох розпочато видобуток.

У 2015 році планується завершення будівництва технологічної інфраструктури на родовищах та введення в експлуатацію трубопроводів, завдяки чому стане можливим підключення решти продуктивних свердловин та вихід на рівень видобутку до 950 т. (зараз – близько 740 т.) нафти та 700 тис. куб. м. газу на добу.

За попередньою оцінкою видобуток нафти Нафтогазом на концесійній території Alam Еl Shawish East за 2014 рік може скласти до 260 тис. т., що становить 11-12% від річного видобутку нафти в Україні.

Видобуток нафти з 2009 р., коли було отримано першу нафту з родовищ, склав понад 680 тис. т. Видобуті нафта та газ реалізуються на території Єгипту.

Довідково: НАК «Нафтогаз України» реалізує проект з видобутку вуглеводнів на території Alam Еl Shawish East у Західній пустелі Єгипту відповідно до Концесійної угоди між Арабською Республікою Єгипет (АРЄ), Єгипетською Генеральною Нафтовою Корпорацією (ЄГНК) та Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» на проведення нафтової розвідки і експлуатації, яку було підписано у 2006 році. У 2009 році ЄГНК визнала комерційне відкриття на дослідній території, що стало передумовою для створення компанії-оператора та початку раннього видобутку.