2005-07-13

Надра належать народу? <br> <i>«Сервiс по-київськи» дорого обiйшовся щедрiй на газ слобожанськiй глибинцi</i>

Близько 500 нафтових та газових свердловин працює на території Сумської області. Цей нафтогазодобувний комплекс є важливою складовою економіки не лише регіону, а й країни в цілому. Обсяг нафти, яку видобувають на Сумщині, складає 55 вiдсоткiв від загального обсягу видобутку нафти в Україні. Тому забезпечення раціонального використання цього багатства, дотримання законності у цій галузі є питанням економічної безпеки країни.

Та, виявляється, за минулої влади окремі ділки пiд прикриттям корумпованих чиновників користувалися щедрістю надр винятково для поповнення своїх кишень. Для цього була використана пробурена та законсервована ще наприкінці 80-х років розвідувальна свердловина на сільгоспугіддях селища Комиші Охтирського району. Як повідомили «УМ» у прес-центрі Управління податкової міліції обласної ДПА, таке собі ЗАТ «Укрнадрасервіс», розташоване в Києві, при сприянні чиновників районної та селищної ланки, не затративши жодної копійки на геологорозвідувальні роботи, незаконно видобувало з цієї свердловини газ та газовий конденсат. Пограбування надр раніше відбувалося практично безперешкодно, аж доки це не потрапило у поле зору працівників податкової міліції.

Виявлено цілий ланцюг порушень законодавства, який дозволяв «підприємцям», обклавшись паперами, безкарно розкрадати національне багатство, не сплачуючи ані копійки державі. I це — не зважаючи на те, що свердловина працює на угіддях селян — власників земельних паїв, бо «фірмачі» уклали незаконну угоду про оренду земельної ділянки з приватною агрофірмою. Зрозуміло, що майнові права селян були порушені.

Але й це ще не все. Перевірка показала, що газодобувні роботи на території Сумської області проводились ЗАТ «Укрнадрасервіс» без відповідного дозволу Державного комітету природних ресурсів. Натомість керівництво товариства на вимогу податкової міліції надало лише ліцензію на розробку родовища, яке розташоване на території... Полтавської області. Водночас посадові особи акціонерного товариства безпідставно застосовували податкову пільгу зі сплати ренти за видобуток газу та газового конденсату. Майже за півтора року вони незаконно видобули 42,5 млн. кубометрів газу та майже 4 тис. тонн газового конденсату на загальну суму 16,6 млн. грн. Шляхом незаконного застосування пільг з оподаткування було завдано збитків державі у розмірі 1,6 млн. грн.

Як наслідок перевірки — прокуратура Сумської області порушила кримінальну справу за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах стосовно посадовців закритого акціонерного товариства, а також за фактами перевищення владних повноважень та зловживання службовим становищем окремими чиновниками райдержадміністрації та сільської ради. А ось під час обшуків у столичному офісі підприємства правоохоронці вилучили 850 тисяч гривень готівки, валютні цінності та документацію, яка підтверджує тіньову діяльність київських бізнесменів. Останню крапку у цій справі поставить суд, який визначить ступінь вини кожного.