2005-05-20

Надра Донбасу, як виявляється, багаті не тільки вугіллям. <EM>Науковці вже знайшли в одному з його районів - Приазов`ї - поклади золота та алмазів.</EM>

Щоправда для ювелірних виробів вони навряд чи згодяться, але можуть використовуватись у промисловості. Родовище золота вже розробляється у промислових цілях, а ось об`єми алмазних покладів ще потребують уточнення.

Приазов’я має усі шанси називатися українським клондайком. Принаймні п`ять потенційних покладів алмазів на Донеччині вже знайдено. Родовища алмазів знаходяться у кімберлітових трубках. За часів Радянського Союзу за їхнє відкриття надавали державну премію. Українським геологам це не світить, однак вони кажуть, що потенціал у Приазов`я досить великий.

Віталій Лацько –  геолог – розвідник

Открыли пять трубок, но их должно быть больше, по сравнению с аналогичными кимберлитовыми районами мира.

Чи буде вестися промислова розробка алмазних родовищ - з`ясують згодом. Все залежить від того яка кількість мінералів прихована під землею. Використовувати донбаські алмази у ювелірній справі навряд чи будуть. Водночас, науковці  твердять, що вони дуже згодяться у промисловості.

Сергій Стрекозовкерівник Приазовської комплексної геологічної партії  КП " Південукргеологія"

Страны, которые нашли и которые имеют месторождения алмазов – это страны, где экономика получила толчок к быстрому развитию.

Розробка корисних копалин задоволення не з дешевих. Один метр бурових робіт коштує майже двісті гривень, а пробурити їх треба  за проектом близько двадцяти п`яти тисяч. Держава непогано фінансує геологів, однак не у повному обсязі.  Проте вони певні що свій клондайк Україна все ж таки матиме.