2021-09-30

НАДПУ про літієвий потенціал України

Нещодавно Національна асоціація добувної промиловості України опублікувала матеріал "У світі триває гонка за мінералами майбутнього. Що може запропонувати Україна?", ознайомитися з яким можна за посиланням. Наводимо уривок зі статті асоціації.

За оцінками спеціалістів, ресурси оксиду літію в Україні оцінюються у 500 тис. тонн. Це значний потенціал, зосереджений на чотирьох об’єктах: Полохівському родовищі у Кіровоградській області та Шевченківському – у Донецькій, а також на ділянках “Добра” (Кіровоградська область) і ділянці “Крута балка”.

В інвестиційному атласі надрокористувача, виданому Держслужбою геології та надр (Держгеонадра), йдеться про 13,8 млн тонн літієвих руд різних категорій зі вмістом оксиду літію в 1,5% на Шевченківському родовищі.

Проте, попри ці доволі солідні цифри, вітчизняні родовища літію мають ряд особливостей, через які поступаються південноамериканським:

Розробка українських родовищ можлива лише підземним способом, що значно збільшує первинну затратну частину на освоєння таких родовищ;
Руди наших родовищ представлені переважно петалітовими, чи сподумен-петалітовими різновидами, є важко збагачуваними;
Кожен із зазначених об’єктів вимагає проведення додаткових геологорозвідувальних робіт і оцінки ресурсів і запасів за міжнародними стандартами.
Вартість повного циклу освоєння будь-якої літієвої ділянки надр від розвідки, видобутку та збагачення корисної копалини оцінюється деякими експертами щонайменше у 150-200 млн доларів.

Однак літій є літій. І у сучасному світі до нього є інтерес. Близькість України до Європи, яка прагне забезпечити сталі поставки цієї сировини, знано диференціювавши джерела її надходжень, тим самим мінімізуючи спроби економічних і політичних тисків, робить наші літієві об’єкти привабливими. Це доводить підписаний у середині липня з Європейським Союзом Меморандум про стратегічне партнерство у сировинній галузі, який передбачає тісну співпрацю насамперед у сфері критичної сировини та battery elements.

Сьогодні єдине підприємство, що має спеціальний дозвіл на користування надрами з метою видобування руд літію Полохівського родовища, – це вітчизняна компанія “Укрлітійвидобування”. Компанія має дозвіл з 2017 року. Наразі проводить додаткові розвідувальні роботи. До речі на саміті Lithium Supply & Markets 2021, що проходить днями у місті Лас Вегас (США) була єдиною вітчизняною компанією, яка представляла літієвий потенціал України.