2022-01-11

Набрала чинності Програма моніторингу підземних вод на 2022 рік

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило Програму державного моніторингу підземних вод (у частині діагностичного моніторингу підземних вод) на 2022 рік. Відповідний наказ підписав в.о. Міністра Руслан Стрілець. 

Вперше програм моніторингу підземних вод створена за європейськими нормами моніторингу. Результати досліджень будуть доступні на Інтерактивній карті водозабірних споруд.

Держгеонадра працюють над відкриттям інформації про обсяги видобування та якість підземних вод на єдиному зручному ресурсі. На інтерактивній карті можна ознайомитися з повною інформацією щодо кожного водозабору. Наявні дані про користувача водного об’єкта, обсяг видобутку та використання підземних вод за добу, мінералізацію, приналежність до басейну підземних вод, код і назва водогосподарської ділянки. Крім цього, доступна інформація про якість води, отримана зі спостережних пунктів державного моніторингу підземних вод. Вказано рівень мінералізації та вміст макроелементів із позначенням їх гранично допустимої концентрації, загальна жорсткість води, середньорічні дані рівня води згідно зі спостереженнями, подана інформація про номер і тип водопункту, водоносний горизонт, який він експлуатує, величина напору.

Наступним кроком буде винесення на карту артезіанських свердловин в межах водозаборів, що надані в користування на умовах спеціального дозволу на користування надрами та спецводокористування.