2021-09-15

На YES Brainstorming обговорили загрозу глобальних кліматичних змін

З 9 по 11 вересня у Києві відбулася конференція Ялтинської Європейської Стратегії – YES Brainstorming. Під час конференції обговорювалися виклики для України та всього світу. Однією з головний тем стали кліматичні зміни. 

Посол ЄС, Матті Маасіка, в своєму виступі закликав Україну сміливіше підвищувати плату за CO2, що може стати джерелом для декарбонізації економіки. А міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Роман Абрамовський озвучив ідею створення українського кліматичного фонду, яка зараз обговорюється з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Світовим банком. Питання кліматичних змін сьогодні на порядку денному світових лідерів, а в ЄС вже почала діяти масштабна програма Green Deal, яка ставить за мету досягнення Європою кліматичної нейтральності до 2050 року.

Активними учасниками конференції стали також топ-менеджмент українських енергетичних компаній. Зокрема, керівництво компанії ДТЕК вважає, що повноцінний зелений перехід може відбутися за умови великих інвестицій в Україну, а для цього важливо, щоб з’явилися дві базові речі: довіра та передбачуваність. Спершу має бути сформоване середовище для інвестицій – передбачуваність державних стратегій та законодавства. Лише після цього з’явиться довіра з боку інвесторів.

Також відбувся сайд-івент ЯЄС - «Decarbonization. What is Ukrainian way?» де обговорювалися плани та конкретні кроки щодо декарбонізації економіки України. 

Ці умови є вкрай важливими для декарбонізації економіки України, адже трансформація енергетики – це довгі та системні інвестиції, для яких критично важливе стабільне, прогнозоване середовище.