2005-04-25

На вулиці Тюльпанів дихайте глибше

Фахівці з'ясовують, що у закарпатських хатах робить метан 
  
У той час, як українці мерзнуть у своїх квартирах через недоречне похолодання, у закарпатському місті Виноградiв мешканці безкоштовно гріються невідомим теплом. Невідомим, бо навіть фахівці називають це унікальне явище аномальним і не можуть поки що знайти йому пояснення.

Усе почалося з того, що у деяких приватних будинках на розі вулиць Тюльпанів та Партизанської почали нагріватися стіни та підлога. 16 квітня навіть зафіксували максимальну температуру стін - вона перевищувала температуру навколишнього середовища майже на десять градусів. При детальнішому обстеженні помешкань з'ясувалося, що в будинках наявний ще й небезпечний газ метан (той, що полюбляє вибухати в шахтах).

Як повідомив Центр громадських зв'язків управління МінНС у Закарпатській області, для вивчення невідомого явища створено спеціальну комісію з фахівців МінНС із залученням науковців з Івано-Франківського технічного університету нафти і газу та Ужгородського національного університету. Наразі відібрані проби газоповітряної суміші та води з колодязів, одначе їх лабораторний аналіз буде готовий не раніше 26-28 квітня. Тим часом для дегазації повітря будинків пробурено чотири свердловини глибиною до 2,5 м, завдяки чому концентрація метану в будинках суттєво зменшилася. Найгірше, зазначають фахівці, що метан - газ без запаху та кольору, і тоді, коли його накопичення перевищує певну граничну межу, достатньо найменшої іскри, аби стався вибух. Тому мешканці цих вулиць постійно мусять за рекомендацією рятувальників провітрювати будинки. Бо саме з цими аномальними проявами в Закарпатському управлінні МінНС пов'язують факт загибелі людини. Понад місяць тому, 17 березня, в одному з будинків на вулиці Тюльпанів унаслідок вибуху отримала опіки 47-річна вчителька. Через десять днів жінка померла в обласній лікарні.

Представники ВАТ "Закарпатгаз", які беруть активну участь у роботі спеціальної комісії, повністю відкидають можливість версії, що ситуацію міг спричинити газопровід, яким до будинків подається побутовий газ. Адже ними було проведено обстеження газової труби навпроти одного з житлових будинків. Попри це комісія вирішила провести повторні дослідження, попередньо вимкнувши центральне газопостачання до вказаного району. Окрім того, як зазначає Віктор Кучера, заступник начальника Управління МінНС у Закарпатській області, фахівці розглядають ще дві версії, які могли спричинити аномалію. Зокрема, "підозрюють" процеси гниття або ж хімічні та фізичні процеси, які відбуваються у глибині земної кори.

Поки що питання про відселення мешканців "аномальних" будинків не порушується, адже кожні 4-5 годин у них здійснюються заміри концентрації метану, розповів "УМ" начальник Центру громадських зв'язків обласного управління МінНС Ярослав Бабяк. Поки що критичних його показників у хатах зареєстровано не було. Одначе мешканців це втішає мало: люди повсякчас перебувають у тривозі: сусідство з невідомим "гостем" мало тішить.