2011-01-31

На Тернопільщині 210 тис. грн збитків будуть у примусовому порядку стягнуті з підприємства-надрокористувача

Рішенням Господарського суду Тернопільської області задоволено позов Державної екологічної інспекції в області до ТОВ «Три кита ЛТД» щодо відшкодування завданих підприємством збитків на суму 210,050 тис.грн.

Перевіркою згаданого підприємства, проведеною держінспектором у липні минулого року, встановлено факт розробки глиняного кар’єру у Зборівському  районі з порушенням ряду вимог природоохоронного законодавства: без спеціального дозволу на користування надрами, гірничого та земельного відводів, проектної документації на розробку та рекультивацію родовища,  без дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

За порушення вимог ст. 16, 19 Кодексу України «Про надра» та ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» відповідальну особу товариства притягнуто до адміністративної відповідальності. Крім того, з метою припинення незаконного видобутку надр, першим заступником головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області винесено рішення щодо тимчасової заборони експлуатації ТОВ «Три кита ЛТД» ділянки надр до отримання усіх необхідних документів.

За даним фактом було проведено розрахунок розміру збитків, завданих у результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Сума яких склала 210,050 тис.грн. Для їх відшкодування підприємству пред’явлена претензія.

Через відмову від добровільної сплати завданих збитків, інтереси держави відстоювалися у судовому порядку. У підсумку ряду судових засідань суд задовольнив позов Державної екологічної інспекції в області до ТОВ «Три кита ЛТД». Отже, завдані підприємством збитки будуть направлені для стягнення у примусовому порядку.

Довідково: Питання самовільного використання надр на території Тернопільської області на особливому контролі Держекоінспекції в області.

Так, за 2010 рік у частині охорони та раціонального використання надр держінспеторами проведено 332 перевірки, з них 62 щодо розробки родовищ твердих корисних копалин. За виявлені порушення до адмінвідповідальності притягнуті 333 посадові особи та громадяни. Накладено штрафів на суму 48,771 тис. гривень. За матеріалами перевірок винесено 8 рішень про тимчасову заборону (зупинення) експлуатації родовищ глини та піску.

Міністерство екології та природних ресурсів України