2007-10-05

На розвиток мінерально-сировинної бази у Держбюджеті-2008 передбачено понад 670 млн

На реалізацію Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2010 року з держбюджету на наступний рік планується спрямувати 672,9 млн. грн.

Кошти будуть спрямовані на одержання приросту запасів корисних копалин, насамперед таких видів мінеральної сировини, промисловий видобуток яких перебуває на стадії розвитку та є гостродефіцитними для держави - золото, хром, свинець, цинк, мідь, кобальт, молібден, ніобій, тантал, літій, рідкісні землі, фосфорити, плавиковий шпат та інші).

Також передбачається, що значну суму буде спрямовано на видобуток нафти і газу, залізних і марганцевих руд, вугілля та інших корисних копалин з метою скорочення (або недопущення) їх імпорту.

В основному бюджетні кошти у 2008 році відповідно до завдань Загальнодержавної програми будуть спрямовані  на:

- 54,1 млн. грн. – металічні корисні копалини

- 16,9 млн. грн. – неметалічні корисні копалини

- 193,6 млн. грн. – геологічні, гідрогеологічні, еколого-геологічні та інші дослідження. У межах визначених коштів за вказаним напрямком передбачається виконати роботи з буріння та облаштування 300 артезіанських свердловин для постачання питної води.

- 404,2 млн. грн. – на паливно-енергетичні ресурси ( з них, на нафту, газ і конденсат – 320,3 млн. грн.)

За рахунок бюджетних коштів планується отримати приріст запасів 1,5 млн. тонн нафти та 6,5 млрд. м. куб. природного газу.

Міністерство фінансів України