2011-10-20

На Рівненщині розпочався Міжнародний бурштиновий форум

На Рівненщині розпочався Міжнародний бурштиновий форум. Його відкрив голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ.

За словами керівника краю, «сонячний камінь» є візитівкою Рівненщини. Обласна влада працює над тим, щоб популяризувати Рівненщину як бурштинову столицю, адже - це єдиний регіон в Україні, де видобувають цей самоцвіт. Саме тому у Рівному торік відкрито палац бурштину, у планах - створення першого у світі музею «сонячного каменю» просто неба, який стане основою одного зі ста туристичних маршрутів історичною Волинню, що розробляють на Рівненщині, розповів Василь Берташ.

Тому й ІІІ міжнародна конференція «бурштиністів» відбувається саме тут. Учасниками  міжнародного форуму стали вчені з України, Росії та Польщі. Окрім цього, за допомогою інтернет-зв’язку до обговорення долучилися  спеціалісти із Варшави. Форум відбувається у відкритому форматі – його транслюють в режимі он-лайн. Це певною мірою експеримент, адже донині бурштинові конференції таким чином не організовували, пояснює заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов. До того ж у програмі форуму передбачили й проведення дебатів щодо того, чи варто дозволити старательський видобуток бурштину.

«Бурштин – унікальний мінерал, який використовується в промисловості, мистецтві, медицині. Тим часом проблема його цивілізованого видобутку залишається актуальною. Власне, форум якраз і має привернути увагу до цієї теми», - резюмував академік НАН України Петро Гожик.

Захід триватиме упродовж двох днів. Вже завтра його учасники відвідають палац бурштину, краєзнавчий музей та побувають у Бармаках поблизу Рівного, де під час розкопок пізньопалеолітичного поселення у 80-90-их роках було віднайдено шматки «сонячного каменю».

Урядовий портал