2004-08-25

На острові Зміїний господарюватимуть науковці і козаки

Українське реєстрове козацтво, яке об'єднує в своїх рядах інтелектуальну та бізнесову еліту дев'ятнадцяти областей України відіграє дедалі помітнішу роль в державотворчих процесах та соціально-економічному житті країни. Нові перспективи перед цією всеукраїнською громадською організацією відкриває співробітництво з Національною академією наук. Нещодавно гетьман УРК, доктор технічних наук, професор Анатолій Шевченко та президент НАН України, академік Борис Патон поставили свої підписи під угодою про співпрацю в галузі наукових досліджень, економіки та культури. Вже є кілька спільних проектів.

Один із них спрямований на реалізацію програми з розвитку інфраструктури і забезпечення господарської діяльності на острові Зміїний та континентальному шельфі. Як відзначив Анатолій Шевченко, Українське реєстрове козацтво протягом двох наступних років своїм коштом збудує на чорноморському острові наукову лабораторію. Забезпечення її відповідним обладнанням бере на себе Академія наук. Як планується, на острові та прилеглій акваторії будуть працювати гідрологічні, геологічні, біологічні, екологічні, археологічні та інші експедиції.

- Реалізація цього проекту, - підкреслив Анатолій Шевченко, - стане підгрунтям унікальних науково- дослідних робіт, а ще сприятиме розвитку науково-освітнього туризму.