2012-01-26

На Харківщині необхідно інтенсифікувати видобуток вуглеводнів і займатися пошуком альтернативних джерел енергії

Про це повідомив начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Василь Без'язичний. Він зазначив, що традиційним для Харківської області видом палива є природний газ. В даний час тут видобувається близько 42% від загального видобутку газу в Україну. Якщо станом на 2011 рік в Україні здобули 20 млрд. куб. м газу, з них 8,7 млрд. куб. м було видобуто на території Харківської області.

Начальник управління підкреслив, що запаси газу виснажуються. Дуже потужне родовище газу було виявлено на Шебелинці більше 50 років тому, пік його розробки припав на 1973-1975 роки. Тоді на родовищі видобувалося близько 60 млрд. куб. м газу, але на даний момент в результаті виснаження пластів залишилося близько 20% запасів газу.

За словами Василя Без'язичного, уряд України вживає заходів з розробки нових родовищ, зокрема, на шельфі Чорного моря, але запасів газу недостатньо для покриття потреби країни. Тому роботу необхідно вести в декількох напрямках: крім пошуку нових родовищ та розвитку видобутку газу необхідно займатися пошуком альтернативних джерел енергії та переходом на інші види палива.

Начальник управління відзначив ряд основних напрямків, які до теперішнього моменту не розвивалися на Харківщині, але мають перспективи. Зокрема, це вугільна промисловість, розробка сланцевого газу, електроопалення, застосування теплових насосів та встановлення котелень, що працюють за рахунок біопалива.

У той же час Василь Без'язичний зазначив, що хоча для впровадження альтернативної енергетики необхідні великі капіталовкладення і великі часові терміни, але, тим не менш, цим потрібно займатися, тому що зусилля дадуть свій результат.

Також необхідно займатися енергозбереженням, яке зможе на десятки відсотків зменшити споживання природного газу.

Харківська обласна державна адміністрація