2004-08-24

Мужніє золоте виробництво в Мужієві

Закарпаття є наразі єдиним українським регіоном, де видобувають золото

За попередніми прогнозами Державної комісії з запасів, 234 кілограми золота на рік планується видобувати на Мужіївському золотополіметалевому руднику після введення в дію другої черги виробництва. Вже зараз на підприємстві з однієї тонни породи вдається вилучити майже шість грамів золота. І хоча собівартість одного грама видобутого коштовного металу становить 48 гривень, підприємство за результами першого з чотирьох місяців цього року дістало прибуток у понад мільйон гривень.

Мужіївський золото-поліметалевий рудник та золотовидобувна фабрика почали функціонувати 1999 року. Попри те, що за офіційною інформацією загалом в Україні є аж 236 рудних виявів золота, наразі видобуток цього коштовного металу проводиться лише на Закарпатті, у Мужієві. Крім того, від самого початку було вирішено, що золоту сировину з гірської породи вилучатимуть в екологічно безпечний спосіб - гравітаційний, який, до речі, був схвалений провідними дослідними інститутами Англії та Швейцарії.

Та оскільки підприємство спочатку функціонувало в експериментальному циклі, то собівартість видобутого золота була вищою від ринкових цін. Саме тому протягом цілого 2000 та на початку 2001 років Мужіївський рудник "стояв". Але вже упродовж 1999-2001 років до сховищ Національного банку України з Мужієва було відправлено майже 250 кілограмів золота.

Нещодавно до урядовців зрештою "дійшло", і з бюджету було надано 11 мільйонів гривень на будівництво другої черги фабрики. Підприємство знову почало функціонувати. Тепер Мужіївська фабрика планує налагодити співпрацю з Дніпродзержинським збагачувальним заводом, де з відпрацьованої породи видобуватимуть залишки коштовних металів.

За словами фахівців, певності в тому, що надалі єдине в країні золоте родовище даватиме непоганий прибуток, додає те, що по війні в Іраку світові ціни на золото зросли на 20 відсотків. На думку геологів, по тому, як почала функціонувати друга черга виробництва, Мужієве може передати в сховища держави 1тонну 200 кілограмів золота - і лише протягом п'яти з половиною років.