2016-02-26

Міжнародна ініціатива прозорості у видобувній галузі (ІЕТІ): ІФНТУНГ залучає до співпраці органи державної влади та місцевого самоврядування

У середу 24 лютого 2016 року на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбувся семінар «Залучення облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування у просування ініціативи ІПВГ в Івано-Франківській області» за участю Голови Івано-Франківської обласної ради Сича О. М. Захід був організований за підтримки Асоціації  «ЕнергоТранспарентність», ГО «Бюро розвитку, іновацій та технологій», Національного секретаріату ІПВГ в Україні, Міністерства енергетики і вугільної промисловості України. Метою заходу було поширення в Івано-Франківській області інформації щодо Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ, або EITI) в рамках проекту «Розвиток мережі партнерських організацій з реалізації завдань Комунікаційної Стратегії ІПВГ 2015 у видобувних регіонах України», який виконується за фінансової підтримки GIZ.

Науковці, експерти, представники органів влади та місцевого самоврядування Івано-Франківщини дискутували на семінарі про те, як зробити нафтогазову галузь прозорою, рентабельною, вільною від корупції та корисною для місцевих громад. Відбулась презентація першого українського звіту UAEITI (ІПВГ) за 2013 рік. Професор М. О. Карпаш представив звіт про стан справ у галузі, основні родовища нафти і газу України, власників ліцензій, обсяги видобутку, платежі компаній до бюджетів всіх рівнів. Звіт ІПВГ формувався на основі перевірених незалежною експертизою даних, наданих паралельно видобувними компаніями та державними установами. Він підкреслив важливість звіту для подолання корупції у видобувній галузі, створення стандарту прозорості бізнесу, які стануть позитивним сигналом для іноземних інвесторів та світової спільноти.

Координатор асоціації «Енерготранспарентність» В. Дейнеко говорив про проблеми, з якими зіткнулись експерти, зокрема, з отриманням інформації від державних органів, зокрема Державної фіскальної служби. Мова йшла також й про прозорість у секторі природних ресурсів, яка дозволить місцевим громадам відслідковувати поступлення від галузі до бюджетів та проводити контроль за витратами.

Науковці ІФНТУНГ пояснювали користь такого звіту для місцевої громади, оскільки Івано-Франківщина – одна з 7 регіонів, де розвивається видобувна галузь. Проректор з наукової роботи Карпаш О. М.  наголосив на ініціативах нафтогазового сектору Прикарпаття та проблемах якості газу.

Звісно, обговорювали й актуальне питання  енергоефективності та енергоощадності (доповідач – доц.Тацакович Н. Л.).  Ректор ІФНТУНГ, академік НАН України Крижанівський Є. І. розказав про розробку та впровадження новітніх технологій для економії споживання газу та використання альтернативних джерел енергії та виявив готовність поширювати  університетський досвід, адже «технології та методики ІФНТУНГ не поступаються світовим».  

На думку О. М. Сича, Голови Івано-Франківської обласної ради, питання про максимально ефективне використання надр спонукає органи державної влади та місцевого самоврядування  долучитись до просування ініціативи ІПВГ в Івано-Франківській області. Така інформація сприятиме прийняттю зважених управлінських рішень при наданні ліцензій компаніям, які працюють на ринку видобутку вуглеводнів.