2020-10-01

Місце цинку в світовій промисловсті

Цинк – природний компонент земної кори та невід’ємна частина навколишнього середовища. Цинк присутній не тільки в гірських породах і грунті, але також і в повітрі, воді і біосфері. Заводи, тварини і люди містять цинк. Середній природний рівень цинку в земній корі становить 70 мг / кг (суха вага), в діапазоні між 10 і 300 мг / кг. У деяких областях концентрація цинку досягає 5-15% або 50,000-150,000 мг/ кг. Такі родовища, знайдені на поверхні і під землею, експлуатуються як рудні тіла. 

Цинкові родовища руди широко поширені у всьому світі. Цинкові руди добуваються більш ніж в 50 країнах. Китай, Австралія, Перу, Європа і Канада – лідери з видобутку цинку в світі. У рудах цинк зазвичай є сусідом зі свинцем і іншими металами, включаючи мідь, золото і срібло. Світові ідентифіковані запаси цинку на Землі становлять близько 1900 млн. тонн, резерви (ідентифіковані і доступні для видобутку) – приблизно 250 млн. тонн. Найбільші запаси цинку знаходяться в Австралії (22,4% від загальної кількості) і Китаї (17,2%). 

На жаль, руди цинку в Україні не видобуваються. Згідно даних ДКЗ України, виявлено 3 комплексних родовища свинцю та цинку: Мужіївське, Берегівське і 1-е комплексне Пержанське родовище цинку. Перспективними є рудопрояви в межах Донецької складчастої споруди та південно-західного схилу Воронезького кристалічного масиву. Єдиним підприємством, яке займається виробництвом з руд цинк є АТ «Укрцинк», що функціонує на території Констянтинівки з 1932 року. Чи зможе Україна стати «поліметалічною» державою – питання прийняття адекватної регуляторної бази та створення інвестиційного раю в складних умовах постковідного світу. 

Повна стаття за посиланням