2024-07-30

Мін'юст подав другий позов до ВАКС про застосування санкції до Шелкова М.Є., ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА»

29 липня 2024 року Міністерством юстиції України подано до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції» до Шелкова М.Є., ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА».

У позовній заяві Мін’юст просить стягнути у дохід держави права вимоги підконтрольних Шелкову М.Є. компаній-нерезидентів до ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» за договорами позики, кредитними договорами та контрактами щодо поставки продукції, а також грошові кошти від зупинених банківських операцій ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА».

Шелков М.Є. — російський мільярдер, ексголова інвестиційного підрозділу державної компанії «Ростех», власник контрольного пакета акцій компанії ВСМПО-АВІСМА — найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.

Демурінський ГЗК – один із п'яти найбільших об'єктів приватизації, які планують продати у 2024 році. Підприємство розташоване у Васильківському районі Дніпропетровської області, розробляє Вовчанське титано-цирконове родовище з запасами 5 млн тонн сировини за бортового вмісту важких мінералів 9%.

23 січня 2023 року Рішенням ВАКС у справі №991/6606/22 вже було застосовано до Шелкова М.Є. санкцію, передбачену пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», та стягнуто в дохід держави 100% частки у статутному капіталі ТОВ «ВСМПО ТИТАН Україна», рухоме та нерухоме майно Товариства, а також грошові кошти на банківських рахунках ТОВ «ВСМПО ТИТАН Україна».

Постановою АП ВАКС від 03 лютого 2023 року у даній справі також стягнуто в дохід держави 100 % частки в статутному капіталі українських компаній ТОВ «Тай-Мінералс», ТОВ «Інвестагро», ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», рухоме та нерухоме майно, а також грошові кошти на банківських рахунках ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат».