2011-08-25

Мінприроди очікує сплеску активності інвесторів

Міністерство екології та природних ресурсів очікує сплеску інвестиційної активності в геологічній галузі наприкінці 2011 та на початку 2012 р.р. Про це заявив Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський. «Наразі переговори зі світовими лідерами, компаніями Shell, Shevronта Eni, успішно завершуються, і вже у найближчі півроку вони почнуть реалізовувати в Україні масштабні проекти», - відзначив міністр.

Микола Злочевський також підкреслив, що держава вже вирішили практично всі проблеми, які раніше заважали інвесторам в геологічній галузі: «Від Президента я отримав завдання зробити все, щоб механізм розвідки та освоєння родовищ був відкритим, і інвестори не боялись вкладати кошти. Ми спростили порядок підписання договорів про розділ продукції. Інвесторам законодавчо гарантовано, що податкова база з моменту підписання договору і до його завершення не може змінюватись у гірший бік, лише в кращий. Ми зробили так, що тепер після перемоги на конкурсі інвестору вже не потрібні ніякі додаткові документи і узгодження – щойно компанія перемагає на конкурсі, вона одразу ж може приступати до роботи. Ті ж компанії, котрі хочуть отримати ліцензію, а не договір про розділ продукції, будуть брати участь у відкритих аукціонах. Якщо ж компанії треба продовжити ліцензію чи інші дозволи, вона більше не повинна ходити багатьма кабінетами. Є єдине вікно – Геологічна служба».

Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський зауважив, що пріоритетними напрямками інвестиційної активності будуть шельфи Чорного та Азовського морів, а також родовища сланцевого газу.

«Вітчизняні компанії також почали купувати і впроваджувати європейські технології у галузі розробки корисних копалин. Вони зрозуміли, наскільки перспективним є цей напрямок роботи. Тому іноземні інвестори будуть мати здорову конкуренцію», - додав міністр.

Міністерство екології та природних ресурсів України