2015-07-24

Мінприроди наполягатиме на законодавчому врегулюванні участі населення у видобутку бурштину

Заступник міністра екології - керівник апарату Світлана Коломієць заявила про необхідність введення на законодавчому рівні легального механізму участі місцевого населення у видобутку бурштину. Про це вона сказала під час брифінгу у Кабінеті Міністрів України.

"Дуже важливий аспект - це участь місцевого населення в процесі. Люди добре заробляють, але, по-перше, ці статки є нелегальними, а по-друге, є надто ризикованими. Ніхто наразі не знає точні дані з приводу того, скільки людей загинуло на цих роботах. Але за неофіційними даними нелегальні старателі гинуть постійно. Розглядається можливість і ми будемо пропонувати народним депутатам дати право місцевим жителям працювати за договорами підряду (цивільно-правовими угодами) та офіційно продавати видобуте державному підприємству за нормальною ціною замість нелегального збуту бандитам", - зазначила Світлана Коломієць.

Вона наголосила, що тема є комплексною і поєднує в собі екологічний, економічний і правоохоронний аспект.

«Тому потрібна злагоджена робота кількох відомств – МВС, Мінприроди, Держгеонадр з боку виконавчої влади та парламенту. Крім того, проблему не можна вирішити виключно на центральному рівні – потрібно напрацювати спільне бачення і злагоджено працювати на всіх рівнях – від Президента до голови РДА. Потрібно, щоб надходження від видобутку не розкладалися по приватним кишеням, а надходили до держави. Також потрібно забезпечити відновлення екосистеми регіону та на майбутнє дотримання природоохоронних норм при видобутку», - підсумувала Світлана Коломієць.