2012-05-23

Міністр Едуард Ставицький підписав Меморандум про співробітництво між Мінприроди і компанією «ExxonMobil Exploration Company»

Міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький з 20 по 22 травня перебував із офіційним візитом у Сполучених Штатах Америки у складі офіційної делегації на чолі з Президентом України Віктором Януковичем.

У Чикаго Президент України Віктор Янукович зустрівся з віце-президентом компанії «Chevron» із питань розвідки і видобутку в Європі, Євразії та країнах Близького Сходу Ієном Макдоналдом. Глава держави висловив думку, що співпраця з компанією сприятиме розробці газових родовищ України та прогресу в питанні диверсифікації енергоресурсів. «Ми віримо в те, що ваша компанія зробить свій внесок у розвиток нашої країни в питаннях диверсифікації енергетичних ресурсів», - сказав Віктор Янукович.

Також Президент України провів зустріч із президентом компанії «ExxonMobil Exploration Company» Стівеном Грінлі. Сторони обговорили питання співпраці в енергетичній сфері.

Під час зустрічі Міністром Едуардом Ставицьким та Стівеном Грінлі було підписано Меморандум про співробітництво між Міністерством екології та природних ресурсів України і компанією «ExxonMobil ExplorationCompany».

«Ефективність співробітництва між нашими країнами буде підвищена. Це повністю відповідає прагненням Президента Віктора Януковича, щоб Україна стала частиною єдиної світової спільноти» - заявив Едуард Ставицький після підписання Меморандуму.

Довідково: Корпорація «Chevron» - п’ята у світі найбільша інтегрована енергетична компанія. Діяльність корпорації зосереджена в нафтогазовій сфері, включаючи розвідку та видобуток. Понад 75% від обсягу видобутку вуглеводнів корпорації припадає на діяльність поза межами США у 27 країнах світу.

14 травня 2012 року Кабінет Міністрів України оголосив результати роботи Міжвідомчої комісії по визначенню компаній-переможців, що видобуватимуть вуглеводні в межах Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) та Юзівської (Харківська та Донецька обл.) газоносних ділянок. Переможцем конкурсу на розробку Олеської ділянки стала компанія «Chevron». Прогнозні ресурси Олеської площі - 2,98 трлн. кубометрів газу.

Корпорація «ExxonMobil» - найбільша приватна американська нафтогазова компанія у світі, одна з найбільших світових корпорацій за розміром ринкової капіталізації. Компанія веде видобуток нафти в різних регіонах світу, включаючи США, Канаду, Близький Схід, Азербайджан та ін. «ExxonMobil» має частку в 45 нафтопереробних заводах у 25 країнах, володіє мережею АЗС більш ніж у 100 країнах.

Міністерство екології та природних ресурсів України