2018-07-06

Міненерго, Держгеонадра та ДФС підтримали попроектне звітування

Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Державна служба геології та надр, а також Державна фіскальна служба підтримали звітування видобувних компаній по кожному проекту (спеціального дозволу).

Про це йдеться у листах Міненерговугілля та Держгеонадра на Міністерство фінансів, а також у відповіді ДФС на запит аналітичного центру DiXi Group.

Згідно з позицією Держгеонадра, впровадження проектного звітування сприятиме врегулюванню ситуації із невикористанням окремими компаніями отриманих спецдозволів («сплячих ліцензій»), що допоможе Україні досягти цілей із нарощування видобутку газу.

Як зазначено у відповіді ДФС, оприлюднення інформації про платежі компаній у розрізі кожного проекту надасть змогу місцевим радам проводити більш детальний аналіз щодо очікуваних надходжень коштів до бюджетів, які мають бути направлені для виконання затверджених програм.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів розробляє проекти форм звітності для компаній видобувного сектору на виконання Директиви 2013/34/ЄС з фінансової звітності, втіленої у змінах до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Крім того, проектне звітування надрокористувачів є частиною вимог проекту закону №6229 «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях».