2013-09-16

Микола Азаров: Україна вибрала Shell за безпеку технології видобутку сланцю

Україна вибрала нідерландську компанію Royal Dutch Shell для видобутку сланцевого газу у Донецькій і Харківській області, оскільки ця компанія має у своєму розпорядженні новітні технології, що дають можливість безпечно видобувати газ у цих густонаселених районах.

Про це сказав в ефірі "Шустер LIVE" Прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Shell - це найбільша компанія, яка має у своєму розпорядженні новітні технології безпечного видобутку сланцевого газу", - сказав він.

Прем'єр уточнив, що переговори з Shell велися протягом двох років.

Микола Азаров додав, що підписаний напередодні договір є взаємовигідним. "Ми видобудемо певну енергетичну незалежність, а Shell - свої гроші", - сказав він.

Нагадаємо, 12 вересня під час робочої поїздки Прем'єр-міністра України Миколи Азарова у Нідерланди між Урядом України і компанією Royal Dutch Shell було підписано угоду про операційну діяльність щодо угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Юзівської площі.

Відповідно до угоди, залежно від обсягів видобутку від 30% до 60% газу належить державі. Водночас, між інвесторами - компаніями Royal Dutch Shell і "Надра Юзівська" - 50х50.

На першому етапі голландська компанія інвестує у геологічну розвідку близько $500 млн, а загальні інвестиції Shell у промислову розробку і побудову комунікацій на Юзівській площі оцінюються в обсязі $10 млрд.

У межах Юзівської площі видобуватиметься як традиційний природний газ, так і сланцевий, і газ з щільних піщаників. Перший вільний газ з Юзівської площі очікується нарприкінці 2014 року.

Юзівська площа розташована на території Донецької та Харківської областей. За підрахунками експертів Royal Dutch Shell, прогнозні запаси газу становлять 3-3,5 трлн кубометрів газу.

Урядовий портал