2007-02-28

Мешканці міст готові пити шахтну воду, а селяни - відмовитися від колодязів

Якість питної води в Луганській області, як і колись, не відповідає держстандарту, її постачання населенню відбувається за так званим тимчасовим спеціальним дозволом. Іншого виходу до останнього часу не було. Розмови про використання шахтної води як питної за допомогою методу зворотного осмосу тривають давно, однак використовувати цю перевірену багаторічним досвідом технологію не було можливості. Через фінансові проблеми, зрозуміло. Сьогодні область уже придбала таку промислову установку. (До речі, їх лише дві в Україні). Метод зворотного осмосу дає змогу очистити шахтну воду до стану дистиляту, після чого довести її якість до бажаного рівня. Одне слово, несмілива альтернатива знаходить міцну основу і стає реальною.

На прес-конференції в Луганському регіональному представництві Укрінформу перший заступник голови правління ЗАТ "Аквасервіс" Михайло Павлик сказав, що проект з очищення води припускає використання американського устаткування. Його вже придбали. Але тільки-но новий метод матиме поширення, планується побудувати свій завод з виготовлення таких промислових установок. Отриману у лабораторних умовах очищену воду спочатку досліджуватимуть. Це спершу робитимуть американські фахівці, що прибудуть у лютому. Півроку продукт досліджуватиметься на тваринах і тільки за наявності позитивної інформації почнуть постачати воду безпосередньо населенню. Першу установку буде введено в дію в Алчевську. Вартість цього проекту Михайло Павлик поки що не озвучує. Пославшись на комерційну таємницю, не називає він і хоча б приблизну ціну очищеної води. Переконує тільки: вона буде не набагато дорожче, ніж та, що постачається сьогодні компанією "Луганськвода".

Паралельно із шахтною водою розв'язується і "водна" проблема жителів сільських районів. За словами завідувача відділення комунальної гігієни Луганської обласної санітарно-епідеміологічної станції Василя Юркевича, з 840 колодязів, що розташовані на території області, в 50 відсотках випадків вода не відповідає нормативам. Одна з причин такої ситуації полягає ось у чому. Водовідні системи, які колись перебували на балансі великих агропромислових, колективних господарств, залишилися сьогодні без господаря і ніким, зрозуміло, не обслуговуються. Відомчого контролю за їх станом немає. У низці таких районів, як Міловський, Білокуракинський, Новопсковський, кринична вода надто забруднена нітратами. Незважаючи на порівняно сприятливу екологічну ситуацію сільських територій, населення стурбоване низькою якістю питної води і зацікавлене в її очищенні методом зворотного осмосу. У рамках пілотного проекту в одному із сільських районів нинішнього року планується будівництво блокової установки очищення води з наступним її розподілом по внутрідворовим системам. У перспективі на 2008 рік в області планується переведення сільських населених пунктів на автономне водопостачання. Нині така можливість вивчається фахівцями.

Для рішення проблем водопостачання Луганщини уряд Віктора Януковича пообіцяв виділити нинішнього року з державного бюджету 300 млн. грн., хоча для цілковитої реконструкції водного господарства області потрібно не один мільярд гривень.