2016-07-28

Менеджмент “Укргазвидобування” заморозив роботу з міжнародними компаніями Caterpillar, Propak і Galileo

ТОВ “Карпатигаз” на сьогодні є єдиною газовидобувною компанією, яка будує дожимні компресорні станції, проте всі проекти відповідного будівництва з 2015 року заблоковані менеджментом “Укргавидобування”, навіть незважаючи на те, що до реалізації цих проектів залучалися міжнародні технічні лідери такі, як Caterpillar, Propak, Galileo. Про це УНН повідомив директор ТОВ “Карпатигаз” Борис Синюк.

“Проекти заморожені із минулого року, з 2015 року. Йдеться, в першу чергу, про такі важливі об’єкти як Червонодонецька дожимна компресорна станція, Чутівська компресорна станція, Машівська компресорна станція, Битків-Бабчинська компресорна станція. Все це стоїть заморожене. Обладнання законсервовано і роботи не ведуться. Загалом, від коментарів щодо мотивації та дій керівництва "Укргазвидобування“ з цього приводу, я мабуть утримаюсь”, — сказав він.

Разом з тим, Б.Синюк пояснив, що наслідком замороження будівельних робіт на вказаних об’єктах, в першу чергу, стане недовидобуток вуглеводнів у поточному році і у наступних також.

“Йдеться десь про близько 0,5 млрд. метрів кубічних газу. Загалом, якщо говорити про зупинені проекти, то йдеться не тільки про будівництво дожимних компресорних станцій, а й про капітальний ремонт свердловин. При рентних платежах у 70%, і плюс поточні платежі, а це в нас більше 80% набирається — практично виконувати виробничу програму не можливо”, — сказав він.

За словами директора, ТОВ “Карпатигаз” в тих умовах, що створені на ринку, сьогодні працює лише на забезпечення податкових зобов’язань.
“Усе йде на сплату податків. У виробництво практично нічого не направляється. Тобто ніяких реінвестицій.

При цьому, рентні платежі для "Укргазвидобування“ були зменшені до 50%, раніше у них теж до 1 квітня було 70%, а з 1 квітня стало 50%. Приватним підприємцям, які займаються нафто-газовидобутком — рентні платежі теж зменшили до 29%, а спільній діяльності так і залишили.

Але, якщо навіть взяти так, що в нас буде недовидобуток газу, і його треба буде купувати за кордоном, то там він не дешевий. Це, в свою чергу, може вплинути на підвищення тарифів”, — пояснив експерт.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, ТОВ “Карпатигаз”, який працює за договором спільної діяльності, увійшло до рейтингу ТОП-20 платників податків України.

Разом з тим, за словами експерта Ю. Корольчука, “Укргазвидобування” (УГВ) своїми спробами витіснити з ринку газу спільну діяльність за допомогою податкового навантаження та спроб розірвання договорів ризикує значно втратити об’єми видобутку, чим створить дефіцит.
Крім того, у такий спосіб, вважає експерт, УГВ просто витіснить іноземного інвестора.

Також нагадаємо, за даними ЗМІ, розірвання договору про спільну діяльність (ДСД) “Укргазвидобування” (УГД) з компанією “Карпатигаз” призведе до того, що УГД доведеться виплатити “Карпатигаз” 155 млн. доларів вкладених інвестицій.