2019-10-24

Круглий стіл «Газовидобуток та сталий розвиток громад: виклики та перспективи»

22 жовтня у Полтаві відбувся круглий стіл на тему «Газовидобуток та сталий розвиток громад: виклики та перспективи».

Захід мав наметі залучити до обговорення актуальних питань розвитку видобувної галузі регіону, зокрема:

  • Новий стандарт EITI-2019: еволюція прозорості та роль у розкритті інформації;
  • Децентралізація ренти та соціальне партнерство: нові вектори розвитку громад;
  • Відповідальний газовидобуток та екологічні аспекти видобувної діяльності.

У заході взяли участь представники органів влади та місцевого самоврядування, депутати та громадські активісти з видобувних громад Полтавської та Сумської областей, працівники видобувних компаній та ЗМІ.

Під час круглого столу учасники обговорили ІПВГ як засіб діагностики для визначення причин соціальної напруженості та факторів, що слугують причинами конфліктів, та як спосіб виявлення шляхів рішення цих проблем.

Світлана Мізіна радниця UA EITI, радниця UA EITI, проект «Ефективне управління державними фінансами» GIZ (Україна) розповіла про комунікаційну стратегію ІПВГ, зазначивши, що основною місією є забезпечення прозорості та підвищення інвестиційної привабливості видобувних галузей задля сталого розвитку місцевих громад та додала, що в роботі з розкриттям інформації важливо залучити до діалогу абсолютно всі зацікавлені сторони.

Олександр Шевельов, представник ДТЕК Нафтогаз, висвітлив тему кращих практик співпраці видобувних компаній з громадами. Щодо компанії ДТЕК Нафтогаз Олександр розповів, що на всіх територіях, де працює компанія розрблена річна стратегія соціального партнерства.

Під час круглого столу представники видобувних підприємств (АТ «Укргазвидобування», СП «Полтавська газонафтова компанія», ДТЕК Нафтогаз та інші) розповіли про свій досвід співробітництва та співпраці на Полтавщині.

Захід організовано ГО НОВА Енергія та Асоціацією ЕнергоТранспарентність в межах ініціативи «UAEITI для ефективного управління на місцевому рівні», що реалізується за підтримки уряду Німеччини в рамках проекту «Підтримка впровадження глобальної Ініціативи прозорості видобувних галузей у Вірменії, Грузії, Україні», який імплементується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.