2006-11-09

Кроки назустріч природі

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України має стати гарантом екологічної безпеки  держави і громадянина.

Саме це є пріоритетною метою, на досягнення якої спрямована сьогодні діяльність природоохоронного відомства країни.

Протягом серпня-жовтня нинішнього року були зроблені перші вагомі кроки в означеному напрямку. Розпочато розробку Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища як фундаменту нової екологічної політики держави, де буде виписано принципи, механізми і стратегії її здійснення. Крім того, міністерство значну увагу акцентує на міжнародній діяльності у сфері охорони навколишнього природного середовища. Скажімо, завдяки зусиллям Мінприроди укладено угоду про співпрацю в галузі охорони довкілля між урядом України та урядом Республіки Азербайджан. У жовтні підписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво в галузі охорони природи між Мінприроди та Міністерством сільського господарства, природи та якості продуктів харчування Нідерландів, а також Спільну робочу програму про співпрацю України та Нідерландів на 2007-2008 роки. У рамках цих документів впроваджуватимуться заходи у сфері охорони природи, формування екомережі та збереження біорізноманіття.

18 жовтня 2006 року Верховною Радою прийнято Закон України "Про ратифікацію Поправок до Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар". Таким чином, Україна продемонструвала високий державницький рівень ставлення до загальносвітової проблеми.

Наше міністерство вибороло право провести першу Конференцію сторін рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, чим підтвердило свої лідерські позиції серед країн карпатського регіону. Конференція, на яку запрошені офіційні делегації на чолі з міністрами довкілля країн карпатського регіону, відбудеться у Києві 11-13 грудня цього року.

Із серпня ц. р. реалізуються міжнародні проекти, спрямовані на охорону навколишнього природного середовища та раціональне використання природних ресурсів. Міністерство спільно зі Світовим банком впроваджує грант уряду Японії на реабілітацію промисловості і впровадження механізмів Кіотського протоколу, а також грант Фонду інституційного розвитку для поліпшення екологічної дозвільної системи в Україні.

Важливим напрямком міжнародного співробітництва є застосування в Україні механізмів Кіотського протоколу. Саме вони працюватимуть на екологобезпечні та енергозберігаючі технології. Так звані гнучкі механізми цього протоколу, а саме торгівля квотами на викиди парникових газів, проекти зі скорочення таких викидів, мають стати з 2008 року джерелами значних інвестицій в економіку держави.

Розгорнуто двосторонню співпрацю з питань зміни клімату з Канадою, Японією, Данією, Австрією, Нідерландами, Німеччиною, налагоджується співпраця з Італією, Португалією та Францією. Реалізація лише зазначених спільних проектів уже отримала схвальні відгуки і дає змогу залучити в економіку України понад 350 млн гривень інвестицій для модернізації промисловості та скоротити близько 10 млн тонн парникових викидів у атмосферу.

3-6 жовтня 2006 року Мінприроди разом з Мінбудом та Держводгоспом провели Міжнародний водний форум "AQUA UKRAІNE - 2006". У його рамках відбулися Міжнародна спеціалізована виставка та науково-практична конференція "Вода та довкілля", презентації світових фірм-виробників надсучасних технологій з підготовки води, водовідведення та водопостачання.

З метою актуалізації проблеми захисту довкілля, заснування дієвої системи контролю за дотриманням природоохоронного законодавства Мінприроди нині працює над створенням єдиної екологічної служби країни.

У серпні розпочалася реорганізація Державної екологічної інспекції. Підсилення її позицій сприяло тому, що в серпні-жовтні за шкоду, завдану довкіллю, пред'явлено позовів на суму 174,2 млн грн. Ці кошти спрямовуються до спеціальних фондів місцевих бюджетів і використовуються на природоохоронні заходи в області, місті, селищі.

Крім того, в структурі Мінприроди створено підрозділ екологічної експертизи та контролю, який має забезпечити дотримання екологічної безпеки в процесі розвитку господарського комплексу України. Прогнозовані обсяги надходжень коштів до фондів охорони навколишнього природного середовища у 2007 році збільшаться порівняно з 2006 роком на 57,9 млн грн і становитимуть майже 830 млн грн. Однак належне вирішення питань з екологічної безпеки неможливе без розв'язання проблеми з відходами та небезпечними хімічними речовинами, яка в Україні є критичною. Варто сказати, що в цьому напрямку відомство здійснило ряд природоохоронних заходів у Львівській та Сумській областях. Зокрема було знешкоджено майже 150 тонн непридатних до використання та заборонених пестицидів.

Важливою складової природоохоронної діяльності є також розвиток заповідної справи. Тож наші зусилля спрямовані не лише на збереження природно-заповідного фонду України, а й на його збільшення. Протягом серпня-жовтня створено три заказники та дві пам'ятки природи місцевого значення. Завдяки цьому загальна площа природно-заповідного фонду збільшилась на 2,4 тис. га.

Починаючи з серпня, міністерство підвищило увагу до сфери надрокористування та проблем охорони надр. Завдяки роботі Геологічної служби України було повністю виконане держзамовлення з приросту запасів корисних копалин та проведення регіональних геологічних досліджень. Україна стала багатшою на 1 млн тонн запасів нафти і газового конденсату, 5,1 млрд кубічних метрів природного газу, 7,9 млн тонн кам'яного вугілля.

Підприємства Мінприроди, до компетенції яких належать питання геодезії, картографії та кадастру, виконали значні обсяги робіт з демаркації державного кордону між Україною і Республікою Молдова.

У нашій роботі багато важить відкритість. Тож протягом серпня-жовтня природоохоронне відомство постійно інформувало громадян України про свою діяльність.

Василь ДЖАРТИ, міністр охорони навколишнього природного середовища