2006-12-21

Крок до диверсифікації джерел постачання нафти та газу

Віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, коментуючи журналістам підписання Концесійної угоди між Арабською Республікою Єгипет, НАК "Нафтогаз України" та Єгипетською Нафтовою Корпорацією, зазначив, що "Україна зробила крок до диверсифікації джерел постачання нафти та газу". Відтак українська нафтогазова компанія як переможець міжнародного відкритого тендера здобула право на пошук, розвідку та розробку родовищ нафти і газу на східній території Алам Ель Шавіш у Західній пустелі Єгипту.

НАК "Нафтогаз України" виграла цей тендер у боротьбі з найпотужнішими профільними компаніями світу. "Це свідчить про високий науковий, технічний та кадровий потенціал вітчизняної нафтогазової галузі та про визнання її конкурентоспроможності на міжнародному рівні", - відзначив А. Клюєв.

Проект видобутку вуглеводнів в АРЄ, на переконання віце-прем'єр-міністра, є перспективним для нашої держави як з точки зору одержання альтернативних джерел постачання вуглеводнів, так і з міркувань закріплення українських компаній на нових ринках. "У зв'язку з підписанням Концесійної угоди уряд очікує значних соціально-економічних дивідендів", - підкреслив віце-прем'єр-міністр.

До того ж нафтогазовий комплекс Єгипту динамічно розвивається і вважається інвестиційно привабливим. Вже сьогодні в АРЄ працюють більше 50 іноземних нафтогазових компаній, які щорічно вкладають не менше 2 мільярдів доларів. І це зрозуміло, адже, за оцінками фахівців поклади нафти у цій країні перевищують 8 млрд. барелів, а потенціал газових родовищ сягає 120 трлн. куб. м. Зокрема нафтовий ресурс блоку, що буде розроблятися НАК "Нафтогаз України", становить за найскромнішими розрахунками 73 млн. тонн, що майже дорівнює ресурсній базі українського суходолу.

"Уряд України розглядає Єгипет як стратегічного партнера, тому необхідно розробити довготермінову поетапну програму нашого співробітництва у нафтогазовій сфері", - наголосив Андрій Клюєв, повідомила прес-служба Кабінету Міністрів.