2014-02-06

Користувачі надр, нафто- і газовидобувачі будуть зобов'язані страхувати майнові ризики

Уряд постановами від 13.11.2013 № 979 та № 980 затвердив правила обов’язкового страхування майнових ризиків під час видобутку газу (метану) та під час промислової розробки родовищ нафти і газу.

Як зазначає розробник, Міністерство екології та природних ресурсів України, впровадження обов’язкового страхування пов’язане із необхідністю компенсації екологічних збитків і негативних впливів на природне середовище України, заподіяних страхувальником при видобутку газу (метану), нафти і газу, а також під час промислової розробки родовищ нафти і газу.

Згаданими постановами визначається чіткий механізм обов’язкового страхування майнових ризиків для суб’єктів господарювання, які:

- здійснюють промислову розробку родовищ нафти й газу;
- є користувачами надр і здійснюють дослідно-промислове й промислове видобування та використання газу (метану) вугільних родовищ.

Об’єктами страхування є майнові ризики, пов’язані з відшкодуванням шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок аварій чи технічних несправностей при розробці родовищ і видобутку шахтного метану, а також за пошкодження державного майна, наданого в користування інвестору, який займається видобутком нафтогазових ресурсів.

Страховими випадками не визнаються, зокрема, події, які відбулися в результаті:

- стихійного лиха;
- війни, військових дій, громадянської війни та інших подібних дій;
- наявності дефектів майна, відомих або таких, які повинні були бути відомі страхувальнику на момент укладання договору;
- самозаймання та інших природних властивостей окремих предметів, які повинні бути, але не були враховані при їх використанні та про які не було повідомлено страховику при укладанні договору;
- самовільного користування надрами.

Договір обов’язкового страхування укладається в письмовій формі строком на 1 рік. Місцем дії такого договору є територія України.

Водночас нормативно встановлена гранична страхова сума за одним договором обов’язкового страхування:

- для користувачів надр – 10 000 000 НМДГ (170 млн. грн.);
- для нафто- і газовидобувачів дана сума залежить від річного обсягу видобутку газу або нафти і газового конденсату:

• понад 100 млн. м3 газу або 15 тис. тонн нафти (10 000 000 НМДГ);
• 20-100 млн. м3 газу або 3-15 тис. тонн нафти (6 000 000 НМДГ);
• до 20 млн. м3 газу або 3 тис. тонн нафти (4 000 000 НМДГ).

У разі настання страхового випадку, страхувальник повинен протягом 2 робочих днів письмово повідомити страховика про подію, її характер, попередньо встановлені причини, орієнтовний розмір збитків та вжиті заходи щодо зменшення їх розміру.

Свого часу, згадані проекти постанов надходили на погодження до Держпідприємництва та за результатами детального опрацювання були погоджені.

Урядовий портал